asztalitenisz

A sportág bemutatása

Az asztalitenisz egy 274 cm hosszúságú, 152,5 cm szélességű és 76 cm magasságú asztalon játszott labdasportág. Az asztalon lévő háló magassága 15,25 cm, a labda mére- te 40 mm átmérőjű. Az asztal felületének színe lehet zöld vagy kék, a labda fehér vagy narancssárga. Az ütők mérete nem szabá- lyozott. A nemzetközi szabályok értelmé- ben egyes, egynemű és vegyes páros, illetve csapat versenyszámban rendeznek a sport- ágban versenyeket. Az események kiírásá- tól függően a mérkőzések tarthatnak három vagy négy nyert játszmáig. Egy játszma az egyik fél által elért 11 pontig, ezen felül az egyik fél két poénnal (ponttal) való győzel- méig tart. A játékosok két labdameneten- ként váltják az adogatást egymás között.

A versenyzőknek adogatásaikat úgy kell végrehajtaniuk, hogy a labda megütésének pillanatában azt nem takarhatják testük- kel, vagy másik kezükkel, tehát az ellenfél számára azt láthatóvá kell tenniük. A mérkő- zések során minden versenyző egy alkalom- mal kérhet egyperces időt, „Time Out”-ot.

Története

Széles körben elfogadott nézet, hogy az asztalitenisz Angliában, az 1880-as évek táján ala- kult ki a füves tenisz, vagyis a valódi tenisz beltéri változataként.

Az 1890-es évek vége felé James Gibb, a korábbi angol nemzetközi terepfutó Egyesült- államokbeli látogatásából kis cellulóz* labdákat hozott haza, amelyekről úgy vélte, jobban megfelelnek, mint az addig használt gumilabdák. Véleménye szerint a hang, amelyet a labdák adtak, amikor a pergamennel* borított ütővel megütötte, úgy hangzott, mint a „Ping Pong”. James Gibb javasolta barátjának, az üzletember John Jaques-nak, hogy a „Ping Pong” megfe- lelőbb név, mint a John Jaques által 1891-ben regisztrált „Gossima”. Ezután John Jaques világszerte regisztrálta a „Ping Pong” nevet.

Később, 1901-ben erőfeszítéseket tettek a szabályok egységesítésére, és Angliában meg- alapították az Asztalitenisz-szövetséget; néhány nappal később felavatták a Ping Pong Szövetséget is. 1902-ben a kettő összeolvadásából létrejött „Az Asztalitenisz-szövetség”. A sportág virágzott, ám rövidesen megcsappant az érdeklődés, és inkább szabadidős tevé- kenységnek tekintették, mintsem sportnak.

Viszont 1921-ben Percy Bromfield felélesztette az „Asztalitenisz-szövetséget”. 1922-ben a méltóságos Ivor Montagu csatlakozott a bizottsághoz. 1926. januárjában Ausztria, Cseh- szlovákia, Dánia, Anglia, Németország, Magyarország, India, Svédország és Wales küldött- jei találkoztak; ennek eredménye lett az első világbajnokság, amelyet Londonban rendeztek, és ekkor alapították meg a Nemzetközi Asztalitenisz Szövetséget is.

Miért az asztalitenisz?

Az asztalitenisz egy káprázatos, elbűvölő sport.
Annyira sokrétű, mint talán semmilyen más sport sem. Olyan fizikai képességekre van szükséged, mint az állóképesség, rugalmasság, reflexek és a mentális erő. Csak néhány tizedmásodper- ced van arra, hogy reagálj és eldöntsd, mit fogsz csinálni a követ- kező pillanatban.

Ez egy életre szóló sport mindenki számára. Egész életeden át játszhatod.

THOMAS WEIKERT

NEMZETKÖZI ASZTALITENISZ SZÖVETSÉG ELNÖKE

Így tudsz beleváGni:

Érdekel mi szükséges ahhoz, hogy  belevágj ebbe a sportágba? 

Mi összegyűjtöttük neked, hogy mi kell hozzá és azt is, hogy hol találod az ezzel a sportággal foglalkozó klubokat. 

Ismerkedj meg jobban az asztalitenisszel

hírek