Baseball, SoftBall

A sportág bemutatása

A baseballt két 9 fős csapat játssza egymás ellen. A játéktér egy negyed körcikk, mely külső és belső mezőből áll. Az ún. négy bázis
a gyémántnak nevezett, négyzet alakú belső mező sarkaiban helyezkedik el, egymástól 27,5 méter távolságra. A játék nem időhöz kötött, hanem 9 játékrészből (inning) áll.
Egy játékrész alatt mindkét csapatnak egyszer támadnia (ütnie), illetve egyszer védekeznie (elkapnia) kell.

A softball szabályai nagyon hasonlóak a baseballéhoz, de annál valamivel kisebb pályán, nagyobb labdával és vékonyabb ütővel játsszák. A softball lehetne akár a baseball női változata is, ám itt mindkét sportágat valójában mindkét nem játssza.

Az ütőjátékos használja a baseballütőt, amely készülhet fából vagy alumíniumötvözetből (a profi k csak faütőt használhatnak).

A labda gömbölyű, legbelül gumival borított parafa golyó magja van, melyet szorosan csévélt fonállal vesznek körbe, majd bőrrel borítanak be. Az ütőjátékos megpróbálja elütni a labdát, és ha sikerül pályára ütnie, addig haladhat a bázisokon, amíg a védők megfogják és visszajuttatják a labdát valamelyik bázisra. A támadók célja, hogy ütéseik által a bázisokat sorrendben elfoglalják, végül a hazai bázishoz visszaérkezzenek, és ezzel pontot (run) szerezzenek a csapatuknak.

Nagyon fontos, hogy pontot szerezni csak az éppen támadó (ütő) csapat tud. A védekezők feladata ezt megakadályozni. Céljuk, hogy
minél hamarabb kiejtsenek (out) a játékból három támadójátékost. Amikor ez sikerül, a két csapat „helyet cserél”: az addig védekezők támadnak, és fordítva. Amikor így is megtörténik a három kiejtés, vége egy játékrésznek, és kezdődik a következő. Amelyik csapatnak a kilencedik játékrész után több pontja van, az nyeri a mérkőzést. A baseballban nincs döntetlen; ilyen esetben extra játékrészre kerül sor mindaddig, amíg valamelyik csapat javára eldől a mérkőzés.

Története

A világon a legtöbb kultúrának megvan a saját labdás-ütős játéka. Már az 1300-as évektől játszottak hasonló ütős játékokat, így aztán a baseball pontos eredete sem ismert, de a ma játszott változata a 19. század elején Amerikában született, és hihetetlen népszerűségre tett szert az országban, úgymond az élet része lett. Az egyszerű munkásembertől az elnökig szinte mindenki lelkes híve és szakavatott értője a sportágnak. Napjainkban a baseball azonban már korántsem csak amerikai sportág. A játék az idők folyamán átkelt az óceánon, és elindult világhódító útjára. Az egész Távol-Keleten nemzeti sportként tisztelik, Japánban népszerűsége a szumóéval* vetekszik. A sportág legjobbjainak másik nagy gyűjtőhelye a karibi térség és Latin-Amerika. Az elmúlt évek világbajnokságain és olimpiai versenyein rendre a kubai csapat szerezte meg az aranyérmet. Az öt legnépszerűbb sportág egyike, 110 országban, több mint 200 millió játékossal. A Little League Baseball az ifjúsági korosztály nemzetközi versenye, melynek 86 országban 2,3 millió résztvevője van. Az öreg kontinensre az 1900-as évek elején került át a sportág, először természetesen Nagy-Britanniában vert gyökeret, majd ezt követte a többi európai ország. Az Európai Baseball Szövetségnek (CEB) jelenleg 38 tagországa van, a tagországokban pedig több mint 150 000 igazolt sportoló

Miért a baseball, soft ball?

2013-ban a baseball és a softball új hajnala virradt, melynek során e világok egyetlen, egyedülálló szervezetbe olvadtak össze – ez lett a Nemzetközi Baseball Softball Szövetség.
A Baseball és Softball birtokában van minden olyan pozitív oktatási szempontnak, amelyet egy játék csak kínálhat. Olyan csapatsportok ezek, ahol minden résztvevő külön felelősséggel bír, és ez azt jelenti, hogy a játékosok mind az egyéni, mind pedig a csapatjátékok pozitív szemszögéből nyereséghez jutnak. A baseball és a softball minden főbb izomcsoportot erősít, mert mindkét játék futást, dobást, ugrálást és ütőkezelést igényel, ezenfelül pedig a játékosok nagyszerű szem- és mozgáskoordinációt fejlesztenek ki. Továbbá, a baseball és a softball a fi atalok és a közösségi oldalak által leginkább követett sportok egyike.

RICCARDO FRACCARI

NEMZETKÖZI BASEBALL SOFTBALL SZÖVETSÉG ELNÖKE

Így tudsz beleváGni:

Érdekel mi szükséges ahhoz, hogy  belevágj ebbe a sportágba? 

Mi összegyűjtöttük neked, hogy mi kell hozzá és azt is, hogy hol találod az ezzel a sportággal foglalkozó klubokat. 

Ismerkedj meg jobban az Baseballal

hírek