BOB ÉS SZKELETON

A sportág bemutatása

A bobsport a csapatsportok közé tartozik. Férfi kettes és női versenyszámokban a csapat egy kormányosból és egy fékezőből áll, férfi négyes esetén két további toló is versenyez.

A szkeleton egy egyéni sportág, amelyet férfiak és nők egyaránt gyakorolnak. Mindkét sportág esetén szükség van egy jéggel fedett pályára, amely 300 és 600 méter közötti hosszúságú, és legalább 15 kanyar található benne. Néhány kanyar akár 180°-os is lehet, 270°-os dőlésszöggel. Kb. húsz speciális csúszópálya van a világon, főként azokban az országokban, ahogy nagy hagyománya van a bobnak és a szkeletonnak, pl. Németországban, Svájcban, Olaszországban, Ausztriában, Francia or szágban, az USA-ban és Kanadában.

Az első pályát a svájci St-Moritzban építették, ez a világ egyetlen természetes pályája, amelynek nincs szüksége hűtésre. A modern pályák betonból készülnek, melyet jéggel fedtek le. 

A versenypályáknak legalább egy egyenes szakaszt és egy labirintust (három kanyar közvetlenül egymás után, egyenes szakasz nélkül) kell tartalmazniuk.

A bobnál a kormányrendszer két fémgyűrűből áll, amely aktiválja az elülső burkolatban lévő csigarendszert, ezzel elfordítva az első korcsolyákat. Például a balra kanyarodáshoz a kormányosnak a bal oldali gyűrűt kell meghúznia. A bob irányításához csupán finom kormányzó mozdulatokat kell tenni, és a bob sebessége akár a 150 km/h-t is elérheti. A kormányzást főként a kormányos végzi, míg a bob fékkarjának meghúzásával a fékező állítja meg a bobot, amikor áthaladnak a célvonalon. A szkeleton sportágban a kormányzást a test finom mozgatásával érik el, a felsőtestet és a lábat használva – ehhez a test tökéletes kontrollálására van szükség.

Mielőtt 1952-ben előírták a súlykorlátozást, a bobcsapatok általában nehezek voltak, ezzel létrehozva a lehető legnagyobb sebességet. Jelenleg a maximális súly a csapattagokat beleértve összesen 630 kg (férfi négyes), 390 kg (férfi kettes) és 325 kg (női kettes) lehet, melyet akár további ballasztsúlyok hozzáadásával lehet kitölteni. Magát a bobot a lehető legkönnyebbre tervezik a tömeg dinamikus áthelyezéséhez a jeges pálya fordulóinál. A szkeleton szánkó és a versenyző összsúlya férfiak esetén nem haladhatja meg a 115 kg-ot, nőknél a 92 kg-ot, míg a szánkó önmagában nem lehet több 43 kg-nál, nőknél pedig 35 kg-nál.

A versenybob kb. 3,8 m hosszú (négy személyes), illetve 3,2 m hosszú (két személyes). A korcsolyák 0,67 m távolságon vannak elhelyezve. A szkeleton szánkó hossza 80-120 cm közötti, a korcsolyák közötti távolság 34-38 cm.

Története

Tekintettel a bobnál használt anyagokra, a bob eredetileg két szkeleton szánkó összeszereléséből fejlődött ki (a 19. század végén). A két szkeletont egy deszkával illesztették egymáshoz, majd kormányzó mechanizmust szereltek az elülső szánkóra. A bob sportág angol neve abból ered, ahogy a versenyzők előre-hátra mozogtak a szánkóban a sebesség növelése érdekében.

A nemzetközi bobversenyeket az 1923-ban alapított Nemzetközi Bob- és Szkeleton Szövetség (IBSF) szervezi. A férfi ak négyes bob versenyszáma először az 1924-ben, Chamonixban szervezett Téli Olimpiai Játékokon szerepelt, míg a férfi kettes bob versenyszámot 1932-ben, a Lake Placid-i versenyen vonták be a programba. A női kettes bob olimpiai debütálása 2002-ben, a Salt Lake City olimpián történt – hasonlóan a szkeletonhoz, ami ugyanezen a játékokon szerepelt újra 2002-ben.

Miért a bob és szkeleton?

Izgalom, sebesség, erő, atletikus képességek, csapatjáték, pontosság és fortélyosság – vonzzák ezek? Akkor a bob és a szkeleton önnek való!

A bob egy izgalmas téli sport, ahol két- vagy négyszemélyes csapatok időre teljesítik a futamot a keskeny, kanyargó, döntött, jéggel fedett pályán a gravitáció által hajtott szánkón. Az időre teljesített futamokat összesítve számolják ki a végeredményt.

A szkeleton sportágban a versenyző egyedül van, a lehető leggyorsabban tolja meg a szkeletont, fejjel előre ráugrik, miközben igyekszik a lehető legjobb pozíciót elérni, és a G-erővel és a sebességgel játszik. Mindkét sportág két nagyon megerőltető készséget kombinál: az erőt és a sebességet, plusz a tökéletes időzítés képességét, a fortélyosságot, ami a bob és a szkeleton kormányzásához szükséges. A szkeleton a 130 km/ó sebességet, míg a bob a 150 km/ó sebességet is elérheti, és néhány kanyarban a versenyzők akár 5 G erőhatásnak is ki vannak téve… így a bátorság és a koncentráció is a játék része. Köszönhetően annak, hogy mindkét sportágban szükség van a háttérben működő támogató csapatra, a versenyző olyan kiváló sportemberi értékeket tanulhat, mint a szolidaritás, a csapatszellem és csapatmunka, a tisztelet, a barátság és a kiválóság. Természetesen a speciális és kemény edzés elengedhetetlen, mivel a versenyidőt századmásodpercre mérik – egy kiváló edzővel és a tökéletes csapattársakkal ön is felfedezheti az örömöt mindkettőben – edzés közben és versenynapokon is.

A Nemzetközi Bob- és Szkeleton Szövetség elnökeként, valamint korábbi bob kormányosként és edzőként melegen ajánlom, hogy barátaival gyakorolják ezt a gyönyörű sportágat, mellyel tovább fejleszthetik erejüket, agilitásukat, koncentrációjukat, illetve megőrizhetik egészségüket, fittségüket és egyensúlyukat – mindezt barátaik körében!

IVO FERRIANI

NEMZETKÖZI BOB- ÉS SZKELETON SZÖVETSÉG ELNÖKE

Így tudsz beleváGni:

Érdekel mi szükséges ahhoz, hogy  belevágj ebbe a sportágba? 

Mi összegyűjtöttük neked, hogy mi kell hozzá és azt is, hogy hol találod az ezzel a sportággal foglalkozó klubokat. 

Ismerkedj meg jobban a bobbal

hírek