CURLING

A sportág bemutatása

A curlingsport alatt a tekézésnek jégpályán játszott, Skóciából elterjedt változatát értjük. A játék színhelye egy keskeny, hosszú
jégpálya, két végén egy-egy céltábla jellegű rajzolattal. Egy játék nagyjából 2-2,5 órás és tíz un. endből,* vagyis játékrészből, „tizedidőből” áll. Döntetlen állás esetén erre jöhet még egy 11., a hosszabbítás. A csapatok célja minden end végére az, hogy lehetőleg minél több kövük helyezkedjen el a ház* középpontjához közelebb, mint az ellenfélé. Ennek érdekében kiüthetik az ellenséges követ is, ha az túl jó helyen áll. A kövek útja a jég sűrű söprésével bizonyos határokon belül befolyásolható.

A négy csapattag ellenfelével váltakozva végzi el a kő kicsúsztatását, más néven a házba, felé való küldését. Egy enden belül minden játékosnak két dobása van. Így egy parti végére 16 kő sokasodik a pálya végén, persze nem feltétlenül a házban.

Története

A curling nem mai találmány. Nem egy olyan sport vagy játék – kinek mi tetszik –, ami a 20. század hóbortja, mint mondjuk az extrém* vagy a technikai sportok: a curlingnek figyelemre méltóan nagy múltja van. Elsősorban azokban az országokban vált népszerűvé, ahol a természeti, éghajlati körülményeknek megfelelően huzamosabb ideig befagyott tavak találhatók. Ilyen vidék Nagy-Britannia északi része, különösen Skócia, ezenkívül Skandinávia, Lappföld, Svájc, a nagyobb magashegységek, és természetesen Észak-Amerika, elsősorban Kanada. Az imént felsorolt országokban évszázadok óta virágzik a curling.

Kialakulására él egy teória,  ami téli vadászatokra vezeti vissza a játék mint ügyességi próba megszületését. E szerint a befagyott tavakon csoportokba verődött, nehézkesen mozgó madarakat célozgattak a vadászok a kezükbe akadt szikladarabokkal. Talán nem nehéz elképzelni, hogy a családfenntartók körében presztízskérdés lehetett, hogy ki céloz pontosabban. Nem nehéz elképzelni egy embert több száz vagy ezer évvel ezelőtt, amint a kezében méreget egy sima, nehéz követ, majd elragadtatással fi gyeli, ahogyan a befagyott folyó ágya mentén elhajítva a kő csúszni kezd. Ezt az „első curler (játékos)”-t bizonyára kíváncsivá tette a kő mozgásának iránya, illetve a sodródása, forgása közben keletkezett „dörmögő” hang.

A játékot gyakran úgy is hívják, hogy „a morajló játék” („the roaring game”). A söprögetést eredetileg arra használták, hogy hóesésnél vagy szélfúvásnál folyamatosan takarítsák a pályát, tekintettel a játékban levő kő zökkenőmentes útjára. Manapság már szinte mikroszkopikus szemcséket, illetve szennyeződést tisztítanak le a jégről, ami még mindig nagyban befolyásolja a sima aljú gránitkő* sebességét és a kanyarodási ívét, de a söpréssel leginkább hőt hoznak létre, ami víz keletkezéséhez és ezáltal megváltozott csúszási körülményekhez vezet.

Miért az curling?

A Curling Világszövetségben nekünk az a víziónk, hogy a curlinget a világ legkedveltebb téli sportjává tesszük. Kitalálni és elindítani egy új sportágat csüggesztő feladat, különösen akkor, amikor olyan sok másik sport közül lehet választani. De éppenséggel még az is lehet, hogy a curling való neked.

Én azért szeretem a curlinget, mert ez egy olyan játék, ami csapatmunkát igényel, de ugyanakkor, minden egyes játékot alaposan át kell gondolnod. Vagyis a stratégia nagyon fontos, és bár a fittség egy kulcsfontosságú összetevője a curlingnek, mégsem mindig a legsportosabb, legerősebb versenyzőké.

Amióta csak közöm van a curlinghez, számomra ennek a sportnak a legvonzóbb tulaj- donsága az a barátság és tisztelet, amit megtapasztaltam. A világon mindenhol, a Curling Világszövetség elnökeként, és mint egy curling klubtag a városomban, Skóciában, olyan emberekkel találkoztam, akikkel életre szóló barátságokat kötöttem.

Ez a stratégia, a pontosság és az edzés játéka, életem számos legboldogabb emlékét adta nekem.
Bármelyik sportot is választod, a legjobbakat kívánom neked, ha ez a mi sportunk lesz, akkor azt kívánom, amit minden versenyzőnknek mondunk, „jó szerencsét és jó curlinget”!

SEBASTIAN COE

NEMZETKÖZI ATLÉTIKAI SZÖVETSÉG ELNÖKE

Így tudsz beleváGni:

Érdekel mi szükséges ahhoz, hogy  belevágj ebbe a sportágba? 

Mi összegyűjtöttük neked, hogy mi kell hozzá és azt is, hogy hol találod az ezzel a sportággal foglalkozó klubokat. 

Ismerkedj meg jobban a curling-gel

hírek