EVEZÉS

A sportág bemutatása

Háborús és békeidőkben az evezés minden fő ókori civilizáció alapvető mozgásformája volt. Az evezősök szerepe létfontosságú volt az ellenség hadihajóinak elkerüléséhez, és feljegyzésekből tudjuk, hogy több mint 170 evezős hajtotta győzelemre az athéni háromevezős görög gályákat, és ezeket a készségeket természetes módon vitték át a sportarénákba. Az evezős gályák közötti versenyek gyakoriak voltak az ókori Görögországban, Egyiptomban és Rómában. Az első feljegyzett regattát, a Regata Storicát, 1315-ben tartották Velencében, és ezt az ünnepi felvonulást azóta is minden júliusban megrendezik. Mivel a századok során a sport népszerűsége egyre növekedett, a londoni Temze folyó is a tevékenység központjává vált. 

A felavató Doggett’s Coat és Badge versenyeket 1715-ben tartották, melyek azóta is a világ legrégebbi, évente folyamatosan megrendezett egypárevezős versenyei. 

1829-ben, két diák között köttetett fogadást követően zajlott le az Oxford és a Cambridge egyetemek közötti első evezős verseny a Temze 6,75 km-es szakaszán. Tíz évvel később rendezték meg az első Henley Royal Regattát, ismét csak Anglia leghoszszabb folyóján. Mára ez az egyik premier elit regatta a nemzetközi versenynaptárban.

A 19. század végére az evezés helyzete kimagasló globális sportként megszilár dulni látszott. A Nemzetközi Evezős Szövetséget (FISA) 1892-ben alapították meg, és négy évvel később az evezés is szerepelt az Athénban tartott, első újkori Olimpiai Játékok programjában.

Az FISA a legrégebbi nemzetközi sportszövetség az olimpiai mozgalomban. A férfiak első európai versenyét 1893-ban tartották, míg a női versenyeket elsőként 1954-ben vezették be. 1962-ben rendezték meg az első világbajnokságot. A női evezés 1976 óta része az olimpiai programnak.

Története

A sportjellegű evezésről az ókori görögöktől vannak az első adatok: az i. e. 5–4. században Athénban, az argoliszi* Hermionéban,* majd a szicíliai Segestában* rendeztek evezősversenyeket. Az újkori modern evezőssport Angliában alakult ki a 18. század folyamán. A mára legendává vált Oxford–Cambridge egyetemek közötti nyolcas versenyt első ízben 1829-ben rendezték meg a Temzén. 1883-ban a gurulóülés megszerkesztésével alakult ki a sportmozgás mai formája.

A Nemzetközi Evezős Szövetség (FISA) 1892-ben alakult meg, 1893-ban rendezték meg az első férfi , 1954-ben az első női Európa-bajnokságot. Az evezés 1896 óta szerepel az újkori olimpiák programján, 1976 óta szerepel a női evezés a programban. 1962 óta rendeznek világbajnokságot a sportágban.

Miért az evezés?

Olimpiai bajnok evezőként, és most már az evezősport vezető testületének, a FISA-nak elnökeként gyakran kérdezik tőlem, „miért válasszam az evezést?” Számomra a válasz több elemből áll:

1. Egészségügyi szempontból – alacsony terhelés, teljestest edzés. Erőt épít, rengeteg kalóriát éget, és használ minden főbb izomcsoportot. Megdolgoztatja a kardiovaszkuláris rendszert is, ezzel erősítve a szívet és a tüdőt.

2. Csapatmunka – varázslatos módon tanítja meg, hogyan kell egy egységként dolgozni másokkal. Bajtársiasságot tanulhatsz, és tartós barátságokat építhetsz.

3. Befogadó – számos formája van, mint a part menti, beltéri, mester és a para-evezés,
hogy művelhető legyen különböző környezetekben, különböző emberek és korcsoportok
számára is.

4. A szabadban van, a vízen, és annál semmi sem különlegesebb, mint ahogy képes vagy érezni a csónak áramlását.

5. Mentális szívósságot alakít ki – az evezősök egyfajta büszkesége az, hogy képesek kiállni a fizikai és mentális megpróbáltatásokat, nem csak a versenyeken, hanem az edzéseken is.

Az én szerelmem az evezés, ami azt jelenti, hogy ez egy életre szóló szenvedéllyé vált bennem, és soha nem fogok belefáradni.

JEAN-CHRISTOPHE ROLLAND

NEMZETKÖZI EVEZŐS SZÖVETSÉG ELNÖKE

Így tudsz beleváGni:

Érdekel mi szükséges ahhoz, hogy  belevágj ebbe a sportágba? 

Mi összegyűjtöttük neked, hogy mi kell hozzá és azt is, hogy hol találod az ezzel a sportággal foglalkozó klubokat. 

Ismerkedj meg jobban az evezéssel

hírek