GOLF

A sportág bemutatása

A golf a világ minden pontján játszott sport, melynek hatalmas és lelkes szurkolótábora van. Minden évben rengeteg szurkoló látogat el a profi és főbb amatőr tornákra, és emberek milliói nézik a golfversenyek közvetítéseit a televízióban.

A cél a golflabdát az elütőhelyről a lehető legkevesebb golfütéssel a 10 cm átmérőjű lyukba bejuttatni, amelyhez a játékos a megengedett 14 golfütő közül választhatja ki a megfelelőt. A lyuk a rövidre nyírt pázsiton, a greenen helyezkedik el, és egy magas pózna jelzi, melyen egy zászló található. Három alapvető típusú golfütő közül lehet választani: fa (amely manapság bizonyos fémötvözetekből készül) a leghosszabb ütésekhez, vas a rövidebb ütésekhez, illetve a putter, amely a labda lyukba gurításához használt. A golfütők hosszban és az ütő fejének dőlésszögében különböznek egymástól.

Egy szabványos golfpálya 18 „lyukból” áll, mindegyik pálya hossza eltér az elütőhelytől és a lyuktól mért távolságuk szerint. Minden
lyuknak meghatározott cél pontszáma van, ez a „par”, amely az adott pálya hosszától függően 3, 4 vagy 5 pont lehet. A 18 lyukas játéktér teljes hossza akár 5,5-6,5 km is lehet, minimum 60 hektárt lefedve, és általában összesen 70, 71 vagy 72 par érhető el. Egy par 3-as lyuk esetén a golfozó célja úgy elütni a labdát az elütőhelyről, hogy kettőnél nem több ütéssel juttassa be a labdát a lyukba. Par 4-es és par 5-ös lyukak esetén a golfozó megkísérli az első ütéssel az elütőhelyről a rövidebb füves részre , a fairway-re ütni a labdát, amely a greenhez vezet. A fairway-en kívül a fű hosszabb, onnan nehezebb elütni a labdát.

Ezek a részek a „rough”, vagy a veszélyes területek, pl. víz vagy a játékterületen kívüli részek, amelyekért büntetőpontok járnak. A par 4-es lyuk esetén a játékos célja két ütésből elérni a greent, és a befejezéshez maximum két puttolással lyukba gurítani a labdát; par 5-ös pálya esetén a célkitűzés három ütés a greenen, és két puttolás a befejezéshez.

A golfversenyeknek elsődlegesen két csoportjuk van: a stroke play, ahol az ütések száma kerül összeadásra, és a minél alacsonyabb pontszám számít jobbnak; illetve a match play, ahol a golfozó által a lehető legkevesebb ütéssel megnyert, minden egyes lyuk egy pontnak számít.

Története

A játék hivatalos szaknyelve, a kifejezések, a szabálykönyv, mind Skóciából ered.
A játék számos formában létezett már korábban is, ám a legelső hivatkozás a golfra 1457-ből származik, amikor II. Jakab, Skócia királya betiltotta a golf űzését, mivel a fi atalemberek az íjászat és a kardvívás gyakorlása helyett golfoztak.
1744-ben Skóciában alapult meg a Honourable Company of Edinburgh Golfers, a világ első szervezett golfklubja, amely felállította a golf sport első hivatalos szabályzatát. Majd az 1754-ben alapított skót Royal & Ancient Golf Club of St. Andrews vált a játék fő szabályalkotójává, amely kialakította a 18 lyukas szabványos játékformát.

A sport az 1800-as évek közepén terjedt tovább a Brit-szigetekről, és a század további részében a világ más tájain is népszerűvé vált, Észak-Amerikában és Japánban is hamar végigsöpört a hulláma. Ma már több mint 60 millióan golfoznak, melynek kb. 1%-a profi játékos. Világszerte kb. 34 000 golfl étesítmény üzemel, ebből az Egyesült Államokban több mint 15 000 található. Sokan a sport mellett életformának is tartják a golfot, mert a természetben eltöltött aktív kikapcsolódás együtt jár egy igen erős koncentrálással, komoly fegyelmet és udvariasságot igénylő magatartással. A golf az 1900. évi párizsi nyári olimpiai játékokon szerepelt elsőként az olimpia programjában, és az 1904-es, St. Louis-ban rendezett olimpián szerepelt ismét, miután sok évre törölték a programból. Egészen 2016-ig, a Rio de Janeiro-i olimpiáig kellett várni, hogy a golf ismét a olimpiai játékok versenyszáma legyen.

Miért a golf?

A lenyűgöző versenyektől a lelkes tömegeket megmozgató eseményekig, az olimpiai golfpálya fantasztikus bemutatásáig, egy 112 éven át tartó kihagyás után Rio de Janeiróban a golf megszilárdította helyét az olimpiai sportágak között. A legjobb azonban az, hogy egyik ország sem dominál igazán, mivel hat érmet osztottak ki a férfiak és a nők egyéni versenyszámaiban, és mind a hat érem különböző nemzetekhez került, ezzel hangsúlyozva a golf univerzális vonzerejét. Nagyon távol jutott attól, amikor legutoljára 1904-ben, a St. Louisban tartott Játékokon szerepelt, és csak az Egyesült Államok és Kanada versenyzői vettek részt rajta.

Több oka van, miért ez volt a megfelelő alkalom a golf visszatérésére az olimpiai programba, ide tartozik a világszintű részvétel és a változatosság, a sport jelentős gazdasági és karitatív hatása, és a világ ifjúsága iránti elkötelezettség. A golf igazán nemzetközi sportág, folyamatosan növekvő érdeklődéssel és részvétellel. A professzionális golfversenyeket kb. 230 országban heti szinten közvetítik, így több mint 1,1 milliárd háztartásba érhet el. Világszerte több mint 60 millió ember golfozik több mint 120 országban, és a sportág továbbra is növekedik, új kezdeményezéseket indítanak el a világ számos táján, amellyel fiataloknak és felnőtteknek, nőknek és férfiaknak egyaránt tanítják a sportágat.

A Nemzetközi Golfszövetség, a golf NOB által elismert képviselőtestülete mára 150 nemzeti szövetségi tagot tartalmaz 145 országból, illetve 25 férfi és női professzionális túrát és szervezetet.
E lenyűgöző növekedésen túl a golfban rejlő értékek tökéletesen illenek az Olimpiai Mozgalom ideológiájának: becsületesség, integritás és sportszerűség. A golf olyan sport, ahol a sportolók büntetést kérnek saját magukra, ha egy szabály megsértése a többiek számára nem látható. Olyan sport, ahol a versenyzők kezet ráznak és gratulálnak egymásnak minden kör, torna vagy meccs végén – kivétel nélkül. És ez a sportág már a legkisebb kortól a becsületességre tanítja a sportolók minden generációját – arra, hogy a szabályokat tilos megszegni.

Ez okokból a golf tökéletesen illik az olimpiai játékok közé, ahogy azt Rióban bizonyította is. A 2016-os siker után most a 2020-as tokiói olimpiára és a lehetőségekre koncentrálunk, amely a golf nagy sikerének köszönhető az olimpiai programba való visszatéréssel.

PETER DAWSON

NEMZETKÖZI GOLF SZÖVETSÉG ELNÖKE

Így tudsz beleváGni:

Érdekel mi szükséges ahhoz, hogy  belevágj ebbe a sportágba? 

Mi összegyűjtöttük neked, hogy mi kell hozzá és azt is, hogy hol találod az ezzel a sportággal foglalkozó klubokat. 

Ismerkedj meg jobban a golffal

hírek