GÖRDESZKA

A sportág bemutatása

A gördeszkázás a legelterjedtebb extrémsport. Az alapvetően újkori utcasportból nem sokára versenysport fejlődött ki. Egyéni sportág, a versenyzők nem csapatban versenyeznek, saját tudásukat, felkészültségüket, kreativitásukat mutatják be. A gördeszkázás kifejezetten kreatív sport, ahol a versenyzők a pályaelemeket a lehető legegyénibb módokban használják fel. Korábban az utca volt a gördeszkázás gyakorlótere, manapság speciálisan épített pályákon történik a gyakorlás.

Főleg félcső (egy félbevágott csőre emlékez tető mesterséges pálya) és street (utca) kategóriákban indítanak versenyeket, néha ki egészítve a freestyle (szabadstílusú) kategóriával. A versenyzőkre az jellemző, hogy a gördeszkázás náluk életstílus, a versenyzés csak másodlagos hozomány. A klasszikus „edzés” és „diéta” nem jellemző a sportolókra, ennek ellenére napi szinten „edzenek”, felkészültségük pedig semmiben sem marad alul a többi sportághoz képest.

Története

A gördeszkázás ötlete az 50-es években pattant ki egy amerikai ember fejéből. Az illető kerekeket szerelt szörfdeszkájára, majd 1959-ben megjelent a piacon az első gördeszka. 1963-ra már 50 millió gördeszkát adtak el, és ugyanezen évben már az első bajnokságot is megtartották Kaliforniában. A 70-es évekre kialakultak az alaptrükkök – köztük az ollie (ugratás) –, így a gyors fejlődésnek köszönhetően felbukkantak a sportág első sztárjai is. A 80-as évekre skateparkok (gördeszkapályák) kezdtek épülni. A gördeszkázás a 90-es évekre nőtte ki magát teljes sportággá, milliókat vonzott magához, és a gördeszkapálya ma már Európa több városában a közparkok alapvető eleme lett.

Miért a gördeszka?

Úgy érzem, a gördeszkázás épp annyira sport, mint életstílus – ez egy művészeti önkifejezési forma, a zenével, divattal és szórakozással együtt, sokkal több, mint egy egyszerű sportág.

TONY HAWK

SPORTLEGENDA

Így tudsz beleváGni:

Érdekel mi szükséges ahhoz, hogy  belevágj ebbe a sportágba? 

Mi összegyűjtöttük neked, hogy mi kell hozzá és azt is, hogy hol találod az ezzel a sportággal foglalkozó klubokat. 

Ismerkedj meg jobban az asztalitenisszel

hírek