gyorskorcsolya

A sportág bemutatása

A gyorskorcsolyának két fajtája van: hosszú pályás (azaz egyszerűen a gyorskorcsolya) és a rövidpályás gyorskorcsolyázás.

A gyorskorcsolya versenyeken a korcsolyázók általában párokban versenyeznek egy 400 m hosszú, ovális pályán. Minden körben sávot váltanak az úgynevezett váltóegyenesnél (a célvonallal ellentétes oldalon), így minden körben mindkét versenyző egy külső és egy belső kanyarívet tesz meg, amelyek összesen 400 métert tesznek ki. A nők versenyszámainak távolságai: 500, 1000, 1500, 3000, 5000 m, a férfiak versenyszámai: 500, 1000, 1500, 5000, 10 000 m.

Számos versenyforma létezik, pl. az egy távos verseny, a sprint vagy az all round kombinációk, és többféle csapat verseny.

 

A rövidpályás gyorskorcsolya versenyek általában ugyanakkora méretű jégpályán zajlanak le, mint a műkorcsolyaversenyek. A pálya hossza 111,12 méter, és a célvonalon elsőként áthaladó korcsolyázó nyeri meg a versenyt. A korcsolyázók általában egy csoportban haladnak, és habár a rövidpályás gyorskorcsolya nem olyan sport, ahol a versenyzők egymással érintkeznek, a korcsolyázók közelsége miatt gyakran történnek esések. A bírók büntetést adhatnak a másik versenyzők akadályoztató vagy megrúgó korcsolyázónak. A gyorskorcsolyához hasonlóan itt is különböző versenyformák vannak a nők és a férfiak versenytávjaiban: 500, 1000 és 1500 méteres versenyszámok, illetve a csapatváltó. 3000 méteres szuperdöntőt tartanak a győztes meghatározásához az allround formában.

Története

A 10. század idejéből írásos említés olvasható a korcsolyázásról, de vannak nyomok, amelyek szerint i. sz. 200-300 körül már ismerték a korcsolyázást. Körülbelül az 1800-as évek legelejére tehető az első gyorskorcsolyázó verseny időpontja is. 1805-ben Hollandiában, Leeuwardenben 130 hölgy részvételével tartották meg az első igazi amatőr gyorskorcsolyázó versenyt. Az urak ebben az időben csak kihívásos alapon versenyeztek egymással, és fogadásokat kötöttek a versenyzőkre.

Az első gyorskorcsolyaversenyeket Európában egyenes pályákon bonyolították le. A hosszabb versenytávok miatt, valamint a sok induló és az időjárás szeszélye miatt áttértek a körpályán való versenyzésre, páronkénti indítással. A körpálya kisebb helyet igényelt, és a verseny minden fázisa állandóan látható volt.

Miért a gyorskorcsolya?

Üdvözöllek benneteket a korcsolya világában! Talán már művelitek ezt a sportot, vagy talán láttatok már korcsolyaeseményeket. Csúszni a jégen varázslatos érzés, és egy csodálatos látvány.

Mennyire különleges dolog korcsolyával a lábadon versenyezni vagy táncolni a befagyott vízen!
A korcsolyázás szórakoztató és egészséges tevékenység minden korosztálynak és bármilyen képességű embernek. Mindenki meg tud tanulni korcsolyázni, vagy jobban korcsolyázni. Csinálhatod egyedül, vagy a barátaiddal és a családoddal. A korcsolyapálya is egy nagyszerű hely arra, hogy a barátaiddal találkozz. A korcsolyát téli sportnak tekintik. Korcsolyázhatsz befagyott tavakon vagy műjégen, mivel sok városban van műjégpálya. Azonban ezt a sportot űzheted egész évben. A világon mindenütt vannak fedett műjégpályák. A korcsolyázás egy olyan sport, amelynek sok dimenziója van. A Nemzetközi Korcsolya Szövetség (ISU) az alábbi sportágakat kínálja fiúknak és lányoknak egyaránt.

Gyorskorcsolya: Korcsolyázz olyan gyorsan, ahogy csak tudsz, egy 400 méteres jégpályán, és állíts fel egy rekordot! A gyorskorcsolya rengeteg fi zikai erőnlétet és kitartást ad neked, és erős lábakat. Különböző távokon korcsolyázhatsz: az 500 métertől a 10 000 méterig, és részt vehetsz egyéni és csapatversenyeken is.

Rövidpályás gyorskorcsolya: Kész, rajt, tűz! Repülj át a jégen, tartsd meg az egyensúlyodat a kanyarokban, nézz rá az ellenfeleidre, és ragadd meg a célvonalat elsőként!

A rövidpályás gyorskorcsolya látványos sport egy kisebb pályán. Itt is van több, különböző táv, egyéni és csapatverseny. Fejleszti a fi zikai erőnléted, a mozgékonyságod és az egyensúlyérzéked.

Találj egy jégpályát a közeledben, bérelj korcsolyát, és mulass jól a barátaiddal és a családoddal! Vehetsz órákat és csatlakozhatsz egy klubhoz is. Töltsd kellemesen az időt a jégen!
Sok szerencsét a sportpályafutásodhoz!

 

JAN DIJKEMA

NEMZETKÖZI KORCSOLYA SZÖVETSÉG ELNÖKE

Így tudsz beleváGni:

Érdekel mi szükséges ahhoz, hogy  belevágj ebbe a sportágba? 

Mi összegyűjtöttük neked, hogy mi kell hozzá és azt is, hogy hol találod az ezzel a sportággal foglalkozó klubokat. 

Ismerkedj meg jobban az asztalitenisszel

hírek