HULLÁMLOVAGLÁS

A sportág bemutatása

A hosszú távon, erősen fújó szél a tenger, óceán hullámzását eredményezi. A folyamatos mozgásban lévő hullámok előbb-utóbb szárazföldnek ütköznek, és megtörnek. A hullám szörfözés célja, hogy a sportoló, akinek csupán egy szörfdeszka áll rendelkezésére, meglovagolja ezeket az éppen megtörő hullámokat.

Tulajdonképpen végtelen típusú deszka létezik, alakjukat és méretüket tekintve, ezek mégis két nagy családba oszthatóak: short boardok és longboardok. A shortboard (röviddeszka) 6 láb körüli hosszúságú, a longboard (hosszúdeszka) pedig 9 láb körül mozog (274 cm). A két kategóriának külön ren deznek versenyeket, hiszen teljesen más stílust igényel az egyik deszka, mint a másik. Kategórián belül azonban nincs meg kötés, hogy milyen deszkát kell használni, mindenki ízlése szerint választ. Ezeken kívül még léteznek úgynevezett fi sh* és malibu* típusú deszkák. Ezek inkább hobbideszkák, versenyeken nem nagyon láthatóak.

Története

A szörfözés eredetét homály fedi. Az első ismert feljegyzés a sportról 1777-ből való, és a Delfin nevű felfedezőhajó legénységétől származik. Az európai ember tehát Polinéziában találkozott először ezzel a sportággal. Ebben a szigetvilágban a szörfözés szerves része volt a kultúrának, és fontos spirituális eseménynek számított. Az, hogy a szörfözés az egész világon elterjedt és sporttá vált, George Freeth és a Kahanamoku-testvérek nevéhez köthető. Ők mind Hawaiin gyakorolták a szörfözést, majd a 20. század elején Kaliforniában tartottak bemutatókat az embereknek. Így kezdődött a folyamat, melynek végén a hullámlovaglás világszerte ismert és kedvelt tevékenységgé nőtte ki magát. Az 1970-es évekre már kalandor szörfösök utazgattak szerte a világban, újabb és újabb ismeretlen hullámok után kutatva. Az első hivatalosan is elfogadott világbajnokságot 1976-ban rendezték.

Miért a hullámlovaglás?

Évtizedek kemény és elkötelezett munkája után örömmel jelenthetjük ki, hogy a hullámlovaglás a 2020-as tokiói olimpián végre csatlakozik az olimpiai sportágak programjaihoz. Végre valóra vált olimpiai álmunk, és a teljes hullámlovas család nevében szeretném őszintén megköszönni az IOC-nak és a Tokió 2020-nak úttörő látásmódjukat, illetve azt, hogy lehetővé tették ezt a törté- nelmi lépést.

Ez a hullámlovaglás sorsfordító pillanata. Jelenleg is a sportág népszerűségének folyamatos növekedését tapasztaljuk, és az Olimpiai Játékok kiváló platformot biztosít a hullámlovaglás sportága és az alapértékei bemutatására. A sport teljesítménye, stílusa, illetve az ifjúsági kultúra egyedi és modern keverékének köszönhetően a hullámlovaglás valami igazán különlegeset hoz el a Játékokra.

FERNANDO AGUERRE

NEMZETKÖZI HULLÁMLOVAS SZÖVETSÉG ELNÖKE

Így tudsz beleváGni:

Érdekel mi szükséges ahhoz, hogy  belevágj ebbe a sportágba? 

Mi összegyűjtöttük neked, hogy mi kell hozzá és azt is, hogy hol találod az ezzel a sportággal foglalkozó klubokat. 

Ismerkedj meg jobban az asztalitenisszel

hírek