ÍJÁSZAT

A sportág bemutatása

Az íjászat az íjak nyíllal történő kilövésének gyakorlása vagy képessége. A szó a latin ’arcus’ kifejezésből ered, aminek jelentése íj vagy ív. A történelem során az íjászat fontos szerepet játszott a vadászat és harc során, a paleolit vagy korai újkőkori időszakban találták fel. Az íjászat használatának legko- rábbi jeleit Európában i. e. 10 000 környékére teszik, míg Ázsiában és a Közel-Keleten a bizonyítékok alapján elmondható, hogy az íjat már ennél korábban használták. A modern időkben főként versenysportként és szabadidős tevékenységként tekintenek rá. Az íjászatot űző személyt általában íjásznak nevezik. 

Az íjászatot kedvelőket vagy azt profi szinten űzőket toxofi l személynek, nyílkedve- lőnek hívják, amely az ókori görög τόξον (toxo-’íj’) és φίλος (-fi l ’barát’) szavakból származik.

Az íjászat mint sport pontosságot, kontrollt, összpontosítást, ismétlést és elszántságot igényel. Korra, nemre és fi zikai képességre tekintet nélkül bárki gyakorolhatja, egyaránt közkedvelt időtöltés a fejlett és fejlődő országokban. Az íjászat gyakran kerül a nyilvánosság középpontjába, mivel az olimpiai program fontos eseménye, és a populáris kultúra része. A Gyűrűk ura trilógia népszerűségének köszönhetően az íjászat egyre több hollywoodi szuperprodukcióban is szerepel, pl. Az éhezők viadala, a Bosszúállók és A hobbit sorozat, emellett kisebb televíziós sorozatok is épültek e sportág köré, pl. A zöld íjász.

Története

Az íj egyike a legősibb vadász- és harci eszközöknek. Ezt bizonyítják a csontból, kőből és szaruból készített kőkorszaki nyílhegyleletek, továbbá az Altamira-barlang paleolitikumból* származó, íjazó alakokat ábrázoló barlangrajzai. A görög, a perzsa és a szkíta* háborúk idején az íjak nagy szerepet játszottak a harcokban, de a sportágat versenyszerűen is űzték i. e. 700 körül.
A középkori Nyugat-Európában az íjászat jelentős szerepet kapott a háborúkban, főként Britannia területén, ahol törvény írta elő e sportág gyakorlását.

Az íjászat jelenlegi versenyszabályai 1931-ben kezdtek formálódni, amikor megalapították a nemzetközi szövetséget a sport egységesítésére az egyes országokban, miután az olimpiai játékok első íjászversenyét a vendéglátó nemzet helyi szabályai szerint rendezték meg.

Manapság az íjászatot a világ legtöbb országában versenyszerűen és hobbiként is gyakorolják.

Az ókori olimpiák műsorán az íjászat nem szerepelt, de a játékok ünnepélyes megnyitásakor az íjászok is bemutatót tartottak. Az újkori olimpiai versenyek közül már a II. (1900, Párizs) játékok műsorán helyet kapott az íjászat, és utána még három alkalommal (1904, 1908 és 1920) ünnepelhettek a sportág hívei olimpiai bajnokokat. Azóta viszont egészen 1972-ig, a müncheni játékokig, az íjászat nem szerepelt az olimpiai sportágak előkelő családjában.

1988 óta minden ötkarikás versenyen rendeznek egyéni és csapatversenyeket is férfi aknak és nőknek egyaránt. A 2020-as tokiói olimpián fog elsőként vegyes csapat versenyezni.

A versenyzés formája 1992 óta jelentős változáson ment keresztül, amikor bevezették a fej-fej melletti versenyzést, és később megrendezett versenyszámokra váltottak, 2012-től egyéniben, majd 2016-tól csapatban.

Miért az íjászat?

Az íjászat legfőbb olimpiai sportága egy versengő modern tevékenység, melynek gyökerei történelmi időkbe nyúlnak vissza. Ez a precizitás, pontosság, ismétlődés és szépség sportja. Talán legfőképpen mindenki sportja ez.

Akár a legmagasabb szintjén, akár csak kikapcsolódásként, az íjászat elérhető mindenféle háttérrel rendelkező, mindenféle képességű és korú ember számára. Népszerű olyan családok körében, akik testmozgási lehetőséget keresnek, és mozgássérül- tek körében is – vagy azok körében, akiket megihlettek a történetek íjászai, akikből sok van a népszerű kultúrában –, olyan klubok kínálnak világszerte belépési lehetőséget az íjászat világába, melyek miatt nem kell bankot rabolnunk. Leírhatatlan az érzés, amit akkor érzel, amikor először találsz be a cél közepébe.

Megtudod, ha megcsináltad – szóval, kapj fel egy íjat, és próbáld ki az íjászatot!

PROF. DR. UGUR ERDENER

NEMZETKÖZI ÍJÁSZSZÖVETSÉG ELNÖKE

Így tudsz beleváGni:

Érdekel mi szükséges ahhoz, hogy  belevágj ebbe a sportágba? 

Mi összegyűjtöttük neked, hogy mi kell hozzá és azt is, hogy hol találod az ezzel a sportággal foglalkozó klubokat. 

Ismerkedj meg jobban az íjászattal

hírek