JUDO

A sportág bemutatása

A judo önvédelmi jellegű küzdősport. A versenyek 8 × 8 méteres tatamin (versenyszőnyeg) folynak, amit 3-4 méteres védősáv övez. A judoszőnyeg anyaga tömörített műanyag, amit vászonnal húznak be, és általában 1 × 2 m-es darabokból áll (zöld, kék,piros és sárga színűek lehetnek). A gyerekek 10 éves kortól indulhatnak versenyen, 2 perces küzdelmi idővel, visszamérkőzéses rendszerben. Csak dobásokat és leszorításokat végezhetnek. A serdülőktől felfelé fojtástechnikát, a junior korosztálytól pedig karfeszítést is alkalmazhatnak. A juniorok és a felnőttek a judo teljes repertoárját használhatják versenyeken a győzelem érdekében, úgymint dobások, fojtások, karfeszítések. Nekik a versenyidejük már 5 perc, leszorítás esetén 25 másodperc, ami egy ippontechnika* esetén befejeződik (ez lehet dobás, karfeszítés vagy fojtás, amit lekopogtak, azaz az ellenfél kopogással jelzi, hogy feladja a küzdelmet).

A versenyzők (judokák) judoruhában (gi) versenyeznek, ami kék és fehér színű, az anyaga 100% pamut, a Japánban egykor használt történelmi öltözéket tükrözi, így övvel van összekötve. A kezdők övszíne a fehér. Ahogy az ember tudása elmélyül, úgy vizsgázhat a többi színnel jelölt magasabb övfokozatokra, illetve később a judóban eltöltött idő alapján is lehet előrelépni. 

(Alulról felfelé haladva az övek színe: fehér, citromsárga, narancssárga, zöld, kék, barna és fekete.) A mesterek övszíne a fekete, egészen az V. DAN-ig, utána piros-fehér, és a IX.–X. DAN tiszta piros. A színes övvizsgákat I.–VI.-ig KYU-nak hívják (tanuló fokozat).

Története

Kialakulása az ősi japán ju-jitsuból, más néven ju-jutsuból történt Japánban a 19. században. Szó szerint „lágy művészetet” jelent. Jigoro Kano (1860–1938) alakította ki az ősi japán harcművészetekből, elhagyva az emberre veszélyes technikákat, és benne hagyva a dobás-, a földtechnikákat, ezen belül is a karfeszítéseket és a fojtásokat. Az Európai Judo Szövetség 1951-ben, a világszövetség 1956-ban alakult meg. 1964-ben Tokióban rendezték az első olimpiai versenyt férfi ak részére, 1992-től nőknek is folyamatosan megrendezik.

Miért a judo?

A judo több mint egy sport. 

A judót, más néven cselgáncsot Jigoro Kano mester hozta létre
1882-ben, Japánban. Ez egy páratlan tudományág, mivel ez egy harcművészet, egy olimpiai sport és egy nevelési eszköz egyben. A Nemzetközi Judo Szövetségnek 196 tagszövetsége van – ez az egyik legnagyobb szám a sportágak között a világon –, 1964 óta olimpiai sportág, és 1988 óta paralimpiai sportág is. A judo az egyik legnagyobb számban űzött sport a világon. Ez a 2016-os riói olimpián is látható volt, ahol világrekordot döntött a résztvevő országok száma, 136 ország versenyzett (hét férfi és hét női kategóriában), és közülük 26-an – ez is egy új rekord – érmet is nyertek.

A judonak van egy etikai kódexe, ami jelen van minden judo klubban, a világ minden országában. A judo etikai kódex olyan erkölcsi irányelvek sora, melyekhez minden résztvevő ragaszkodik a szőnyegen és a mindennapi életben is. A nyolc érték a következő: előzékenység, bátorság, őszinteség, becsület, szerénység, tisztelet, önuralom, barátság.

Judo mindenkinek:
A judo fizikai, technikai és szellemi képességeinket fejleszti, építi a személyiséget, az önbecsülést, az erőnlétet, a kondicionálást és a rugalmasságot.
Ezt a sportot mindenki gyakorolhatja, ami elvezetett a mottóhoz: „Judo mindenkinek.”
A judo gazdagítja az életet, ahogy gazdagította az enyémet is. Az IJF (Nemzetközi Judo Szövetség) a judot arra használja, hogy közösségeket hozzon létre oktató túrákon keresztül, és azáltal, hogy elviszi a judo bajnokságokat közösségekhez. Az IJF elnökeként bátorítalak arra, hogy vedd fel a kapcsolatot az országod judo szövetségével, hogy megtaláld a hozzád legközelebbi judo klubot, és kezdd el a judo utazásodat még ma!

MARIUS VIZER

NEMZETKÖZI CSELGÁNCSSZÖVETSÉG ELNÖKE

Így tudsz beleváGni:

Érdekel mi szükséges ahhoz, hogy  belevágj ebbe a sportágba? 

Mi összegyűjtöttük neked, hogy mi kell hozzá és azt is, hogy hol találod az ezzel a sportággal foglalkozó klubokat. 

Ismerkedj meg jobban a judoval

hírek