KAJAKKENU

A sportág bemutatása

A kajak-kenu vízi sportág, amelynek versenyeit állóvízen rendezik meg. A sporteszközben menetirányban ülnek (kajak), illetve térdelnek (kenu) a sportolók, és lapátjukkal folyamatosan és egyenlő időközökben, azonos körmozgásokat (ciklikus mozgást) végezve hajtják előre a hajóikat. A kajakosok kéttollú lapáttal mindkét oldalon, a kenusok egytollú lapáttal egy oldalon evezve végzik a mozgást. A hajó irányítását a kajakosok a hajóba épített kormánnyal, a kenusok pedig a kenulapáttal végzik.

A kenu sprintversenyben négy kategóriában (férfi kajak, férfi kenu, női kajak és női kenu) szerveznek versenyeket.

A viadalokat bójasorokkal kijelölt, kilencsávos pályán rendezik meg 200, 500, 1000 és 1500 méteren. A versenyzők egyes, páros és négyes hajókban vetélkedhetnek, a versenyrendszer alapján elő- és középfutamok során lehet kivívni a döntőbe jutás lehetőségét.

A kajak-kenu sport amellett, hogy emberi erőn alapszik, technikai sportág is, hiszen a jó eredmény elérésében fontos szerepet játszik az eszközök minősége. A kajakosok és kenusok korábban fa, a sportág robbanásszerű fejlődésének köszönhetően ma már rendkívül vékony testű, könnyű és gyors műanyag hajókban eveznek. A hajóhoz hasonlóan rendkívül fontos a jó lapát megválasztása, hiszen a finom vízfogás és a csapások során a jobb hatásfok elérése szintén segíti a versenyzőt a jobb eredmény elérésében.

Szlalom kajak-kenu verseny során a versenyzők egymás után indulnak egy 3,5–4,2 méter mély vízi pályán, nagyon könnyű kenukkal vagy kajakokkal, és megpróbálják a lehető leggyorsabban teljesíteni a gyors folyású folyón vagy csatornán előre kijelölt szakaszt, amelyen természetes és mesterséges akadályok találhatók.

Története

A sportág alapeszközeit az eszkimók (eszkimókajak) és az észak-amerikai indiánok (indián kenu) adták a világnak. A mai kajak-kenu sport alapjait azonban egy skót kutató, felfede ző, a Rob Roy becenéven is emlegetett John MacGregor fektette le. 1924. január 19-én Koppenhágában IRK (Internationale Repräsentantenschaft Kanusport) néven megalakult a Nemzetközi Kajak-kenu Szövetség, amely 1946 óta ICF (International Canoe Federation) néven működik. A sportág első Európa-bajnokságát 1933-ban Prágában rendezték meg, míg az olimpiai programban először az 1936-os berlini játékokon szerepelhetett. Az első világbajnokságot két évvel később, 1938-ban a svédországi Vaxholmban tartották. A világbajnoki és olimpiai program az elmúlt több mint hét évtized során többször is módosult.

A 2020-as Nyári olimpiai játékok programja: férfi ak K-1 200 m; K-1, K-2, C-1, C-2 1000 m; K-4 500 m; nők C-1, K-1 200 m; C-2, K-1, K-2, K-4 500 m. Új versenyszámok a női C-1 200 m és C-2 500 m; a férfi C-1 200 m és K-2 500 m versenyszámokat pedig törölték az olimpiai programból. A férfi K-4 500 m versenyszámot a K-4 1000 m váltja fel. (K = kajak, C = kenu, míg a számok a hajóban evező személyek számára utalnak.) A síeléshez hasonlóan a szlalom kajak-kenu (korábban vadvízi szlalom) 1932-ben Svájcból indult a világot meghódító útjára.

A II. világháború jelentősen visszavetette a sportág fejlődését és népszerűségét. Az első szlalom kajak-kenu világbajnokságot 1949-ben tartották. 1992 óta része az olimpiai programnak.

Miért a kajak-kenu?

A kajak-kenu (evezés) egy több területet igénylő, dinamikus, sportos életstílus, ahol a természetes környezet kiemelten fontos. A kajak-kenu dinamikus és izgalmas, vonzó és jutalmazó, folyamatosan fejlődő és kihívást jelentő sport.
Más sportágakhoz képest a kajak-kenu előnye a sokoldalúsága, és a változatos tevékenységek, amelyeket a kenuval és az evezővel végezni lehet. Az úszás után az evezés valószínűleg a világon a legnagyobb, tömegesen végzett vízi sport. A sportág értékei közé tartoznak az egészséges, izgalmas, divatos és kihívást rejtő, természetes környezetben végzett mozgás.
Jelenleg a 13 terület közül 8 tartozik az ICF-hez. Az ICF igyekszik arra ösztönözni az embereket, hogy vegyen részt az evezés élethosszig tartó szenvedélyében. A sport két részre osztható: az egyéni tevékenységre és a klubokban vagy csapatban végzett tevékenységre. A környezeti tudatosság és a közösségi hatás központi téma a kluboknál és az egyéni sportolóknál is. 

(Forrás: www.canoeicf.com)

Így tudsz beleváGni:

Érdekel mi szükséges ahhoz, hogy  belevágj ebbe a sportágba? 

Mi összegyűjtöttük neked, hogy mi kell hozzá és azt is, hogy hol találod az ezzel a sportággal foglalkozó klubokat. 

Ismerkedj meg jobban a kajak-kenuval

hírek