KARATE

A sportág bemutatása

Okinawából és Japánból származó küzdő-művészet. Ütések, rúgások és azok elhárítására szolgáló védések rendszere.

A karate az „üres kéz útját”, átvitt értelemben a fegyvertelen önvédelmet jelenti:
• kara = „üres”,
• te = „kéz”,
• do = „út” vagy „művészet”.
A haladók szintjén a kara = „üres” szó már új jelentésre tesz szert: azt jelenti, hogy üressé, indulatmentessé, nyugodttá tudod tenni magad. Küzdelem közben elmúlik az indulat, a félelem, és normálisan tudod értékelni és elvégezni a rád váró feladatokat.

A karate-do „a karate útja”: életforma.

Az, aki arra vágyik, hogy elsajátítsa a Kelet filozófiáját, a karate tanulmányozása során képes lesz rá.

A do = „az út”, amelyen végig kell menni. Aki túl lassan halad, az lemarad; aki előreszalad, az elfárad; aki letér az útról, az eltéved.

Egy japán mondás szerint az, aki rendszeresen edz, és meg tudja magát védeni, másképp él.

A karatéka (a karate gyakorlója) a saját testét, lábát, kezét, könyökét stb. csendes, rejtett fegyverekké edzi, amelyek szükség
esetén villámgyorsan működnek. Reflexei annyira pontosak, hogy védőfelszerelés nélkül is képes harcolni ellenfelével. A kara tét a testmozgás tudományos alapjain dolgozták ki, így a sport a karatékát fizikai és mentális értelemben egyaránt egészséges, jól koordinált személlyé formálja. Fő haszna és iránya az egészséges fizikai, mentális és erkölcsifejlődés.

Története

A buddhista papok keresték az emberi teljesítőképesség határát. Rájöttek, hogy a szellemi teljesítőképességük csak akkor maximális, ha testi erejük, állóképességük is megfelelő. Megfigyelték az állatok mozgását, a madarak szárnypróbálgatásait. Ezek alapján kemény edzés-rendszert és önvédelmi technikákat fejlesztettek ki.

A karate kezdetben az önvédelem művészete és tudománya volt, olyan emberek számára, akiknek nem volt fegyverük. Az okinawai* karatemesterek úgy gondolták, hogy a karate az ő vallásuk meghosszabbítása, egyfajta életforma. Önvédelmi módszerként azonban az idők folyamán egyre kevésbé volt rá szükség, mindinkább fizikai kondicionáló módszerré váltsa versenyrendszer bevezetésével sporttá alakult (némely nagymester még mindig jobban szereti a harcművészet megnevezést). A karate olyan népszerű lett, hogy iskolák, egyetemek kezdték tanítani sportoktatásuk részeként.

Japánban az első világháborút követően vált népszerűvé a karate. Az elmúlt időszakban az egész világon elterjedt, és világszövetséggel rendelkező sportággá vált. Versenyszerűen több mint kétmillióan űzik, becslések szerint amatőr szinten akár kilencvenmillió ember is gyakorolhatja.

Miért a karate?

A világon emberek milliói gyűlnek össze a hét minden napján, hogy gyakorolják ezt a sportágat, amely csodákat művel a testtel és a szellemmel. Viszont a karate titka nem csak a fizikai hatásaiban jelentkezik. Karatézás közben különböző korú és állapotú emberek ezrei osztják meg értékrendjüket – ez teszi igazán egyedivé a sportágat. Ez különbözteti meg igazán a karatét.

Ahogy minden óra és minden küzdelem elején és végén „rei”-t, azaz a hálát kifejező meghajlást mutatnak be, a karate a tisztelettel kezdődik és azzal fejeződik be. Emellett amikor a karatékakatát, azaz gyakorlatot végez, nem csupán koreografált mozdulatok sorát hajtja végre – az évszázados tradíciót folytatja. És amikor a karatéka kamaét mutat be, vagy felkészül egy kumitére, a gyakorló személy nemcsak a korlátait teszteli, ahogy sok sportnál történik; abban az adott pillanatban a karate atléta demonstrálja, hogy egy igazi karatéka mindig, minden helyzetben készen áll a feladatra.

A Karate Világszövetség őrzi ezeket az értékeket és harcművészetünk további elveit.
Hisszük, hogy ezek az értékek a sport hatása és népszerűsége mögött rejlenek, és büszkék vagyunk arra, hogy egyre több karate-git viselő sportrajongó élvezi ezt az életet megváltoztató sportágat.

A versenykarate tekintetében sportágunk aranykorát éli. A karate szereplése a 2020- as tokiói olimpiai játékok programjában, illetve a karate debütálása a 2018-ban Buenos Airesben tartott ifjúsági olimpiai játékokon olyan események, melyek sportágunk történelmi jelentőségű mérföldkövei.

Meggyőződésünk, hogy a karate sokkal több értéket ad a mai társadalomhoz. Reméljük, hogy a karate egyesült családjának hozzájárulásával, és az önök segítségével továbbra is a világ legnagyobb sportágai között maradunk, és új magasságokat érhetünk el.

OSS! – azaz: Üdvözlettel!

ANTONIO ESPINÓS ORTUETA

KARATE VILÁGSZÖVETSÉG ELNÖKE

Így tudsz beleváGni:

Érdekel mi szükséges ahhoz, hogy  belevágj ebbe a sportágba? 

Mi összegyűjtöttük neked, hogy mi kell hozzá és azt is, hogy hol találod az ezzel a sportággal foglalkozó klubokat. 

Ismerkedj meg jobban a Karate-val

hírek