KERÉKPÁROZÁS
BMX

A sportág bemutatása

A BMX Race és a BMX Szabadstílusú versenyszámok is részei lesznek a 2020. évi tokiói olimpiai játékoknak.

A BMX Race versenyszám esetén a szabványos BMX Supercross pálya 300 m – 400 m hosszúságú, és ugratókat, buckákat és szűken bedöntött sarkokat tartalmaz, esetleges lapos szakaszokkal együtt. Általában nyolc játékos versenyez egy futamban, és egy nyolc méter magas rámpáról legurulva indulnak el. 

A BMX Szabadstílusú verseny inkább a különböző trükkökön alapul. Ezt a látványos versenyszámot nagy ugrásokat lehetővé tévő rámpákon és hatalmas akadályokon mutatják be. A versenyzőket a végrehajtott trükkök alapján pontozzák, és a pontokat többek között a nehézség, az eredetiség, a stílus és a feladat végrehajtásának módja határozzák meg.

Története

A kerékpáros motokrossz, azaz a BMX az 1960-as végén indult el Kaliforniából. A terepen rendezett motorbicikli-verseny, a motokrossz nem sokkal ezelőtt érkezett meg az Egyesült Államokba, és a BMX kiváló lehetőség volt arra, hogy a fi atalok a motorbiciklizés költségei és veszélyei nélkül utánozhassák hőseiket.
Az BMX-futamok hivatalos kezdete az 1970-es évek elejére tehető, amikor az USA-ban megalapították a szabályozó testületet. A következő évtizedben erőteljesen nőtt a sportág népszerűsége, és 1978-ban elérte Európát is.
1981 áprilisában alakult meg a Nemzetközi BMX Szövetség, egy évvel később az ohiói Dayton városában megtartották az első világbajnokságot is. A BMX-versenyt 1993-ban teljes mértékben integrálták a Nemzetközi Kerékpáros Szövetségbe (UCI), míg a BMX Freestyle Park változat 2016 óta tartozik az UCI-hoz.

Miért a BMX?

Nem kell ahhoz bajnoknak lenned, hogy bringázhass.
Míg a profi kerékpárosok a kerékpározást a hivatásukként űzik, a világon sok millió ember szórakozásból, kikapcsolódásból vagy a kerékpárt közlekedési eszközként használva kerékpározik.
Bármilyen korú is vagy, bármilyen az edzettségi szinted vagy a műveltséged, könnyűszerrel felpattanhatsz egy bringára. A kerékpározás nem csak arra jó, hogy edzett és egészséges maradj,
de remek szórakozás is!
Sok fiatal semmit sem szeret jobban annál, mint bandázni és képességeiket, figurákat gyakorolni a helyi gördeszkaparkban vagy a városközpontban.
Azok számára, akik inkább eltűnnének a városból és a tömegből, a mountainbike egy nagyszerű lehetőség. Csakúgy mint az országúti kerékpározás, a BMX és a mountainbike, a cyclo-cross (terepkerékpár), a „trials” (ügyességi kerékpározás), a terembiciklizés és a para-cycling (para-kerékpár). A lehetőségek száma végtelen.

Kevés olyan sport van a világon, mely annyira könnyen elérhető és olyan széles körben gyakorolt, mint a kerékpározás. Számomra igazi élvezetet jelent, hogy a Nemzetközi Kerékpáros Szövetség (UCI) elnökeként ennek a folyamatos népszerűségnövekedésnek tanúja lehetek.

A kerékpárosok családja egy nagyon nagy és népes család, és én őszintén remélem, hogy csatlakozol hozzánk, és felfedezed a kerékpározás örömeit.

DAVID LAPPARTIENT

NEMZETKÖZI KERÉKPÁROS SZÖVETSÉG ELNÖKE

Így tudsz beleváGni:

Érdekel mi szükséges ahhoz, hogy  belevágj ebbe a sportágba? 

Mi összegyűjtöttük neked, hogy mi kell hozzá és azt is, hogy hol találod az ezzel a sportággal foglalkozó klubokat. 

Ismerkedj meg jobban a BMX-szel

hírek