KERÉKPÁROZÁS MOUNTAINBIKE

A sportág bemutatása

A „hegyikerékpár” kifejezés a terepen, erdei ösvényeken lévő egy vagy két pályán, vagy a fagyökerekkel átfont kavicsos talajon történő biciklizést jelenti. A hegyi kerékpárosok különleges biciklit hajtanak, amely eltér a közutakon használt kerékpároktól. Tárcsafékes* felfüggesztési rendszere van. A széles gumik futófelülete általában erősen mintázott. Ennek a versenysportnak két fő ága van: a cross-country (XCO) és a downhill (DH). Az lesz a győztes, aki a leggyorsabban teljesíti a pályát.

A Nemzetközi Kerékpáros-Szövetség (UCI) a sport jelenleg öt ágát ismeri el:
• olimpiai cross-country (XCO): 4-6 km-es verseny kör alakú pályán, a verseny kb. másfél óráig tart;

• terepmaraton (XCM): a versenyzők 60-160 kilométernyi távon versenyeznek egy nagy, kör alakú pályán;

• downhill (DH): a természetes és mesterséges akadályokkal tűzdelt pályán a versenyzők 2-5 percen át tekernek lejtőn lefelé;

• four cross verseny (4X): kieséses verseny ahol négy versenyző downhillezik egyszerre egy ugratókat és döntött kanyarokat tartalmazó 300-400 m-es pályán, és a két legjobb versenyző jut tovább a következő körbe.

• kieséses cross-country (XCE): a 4X-hez hasonló kieséses versenyszám, ahol négy versenyző küzd egyszerre egy rövid, technikai számban. A versenyeket városi és természetes környezetben is rendezik.

Története

A hegyi kerékpározás az 1970-es években vált népszerűvé Kaliforniában, amikor a kerékpárokat kifejezetten a terepen való kerékpározásra alakították ki, laposabb kerekeket, gyorsváltós fogaskerekeket, dobfékeket és felfüggesztéseket szereltek fel. Az izgalmat kereső kerékpárosoknak egy csapásra lehetőségük lett a korábban elérhetetlen útvonalakon és ösvényeken tekerni.

Elsőként a Nemzetközi Kerékpáros-Szövetség (UCI) szankcionálta a világbajnokságokat. Több mint 30 000 néző látogatott el az eseményre. 1990-ben tartották meg a Nemzetközi Kerékpáros Szövetség (UCI) által irányított első világbajnokságot. Hat évvel később Atlantában a hegyi kerékpározást (olimpiai terepverseny – XCO) is beépítették az olimpiai programba.

Miért a mountainbike?

Nem kell ahhoz bajnoknak lenned, hogy bringázhass.
Míg a profi kerékpárosok a kerékpározást a hivatásukként űzik, a világon sok millió ember szórakozásból, kikapcsolódásból vagy a kerékpárt közlekedési eszközként használva kerékpározik.
Bármilyen korú is vagy, bármilyen az edzettségi szinted vagy a műveltséged, könnyűszerrel felpattanhatsz egy bringára. A kerékpározás nem csak arra jó, hogy edzett és egészséges maradj,
de remek szórakozás is!
Sok fiatal semmit sem szeret jobban annál, mint bandázni és képességeiket, figurákat gyakorolni a helyi gördeszkaparkban vagy a városközpontban.
Azok számára, akik inkább eltűnnének a városból és a tömegből, a mountainbike egy nagyszerű lehetőség. Csakúgy mint az országúti kerékpározás, a BMX és a mountainbike, a cyclo-cross (terepkerékpár), a „trials” (ügyességi kerékpározás), a terembiciklizés és a para-cycling (para-kerékpár). A lehetőségek száma végtelen.

Kevés olyan sport van a világon, mely annyira könnyen elérhető és olyan széles körben gyakorolt, mint a kerékpározás. Számomra igazi élvezetet jelent, hogy a Nemzetközi Kerékpáros Szövetség (UCI) elnökeként ennek a folyamatos népszerűségnövekedésnek tanúja lehetek.

A kerékpárosok családja egy nagyon nagy és népes család, és én őszintén remélem, hogy csatlakozol hozzánk, és felfedezed a kerékpározás örömeit.

DAVID LAPPARTIENT

NEMZETKÖZI KERÉKPÁROS SZÖVETSÉG ELNÖKE

Így tudsz beleváGni:

Érdekel mi szükséges ahhoz, hogy  belevágj ebbe a sportágba? 

Mi összegyűjtöttük neked, hogy mi kell hozzá és azt is, hogy hol találod az ezzel a sportággal foglalkozó klubokat. 

Ismerkedj meg jobban a mountainbike-kal

hírek