kézilabda

A sportág bemutatása

A játéktér egy 40 méter hosszúságú oldalvonalakkal, illetve 20 méter hosszúságú alapvonalakkal határolt, 800 négyzetméter kiterjedésű, négyszög alakú terület. A játéktér magába foglalja a két alapvonal elé rajzolt, 6 méter sugarú kapuelőteret, valamint az azok között elhelyezkedő mezőnyt. A kapu 3 méter széles és 2 méter magas stabil váz, tartozéka a belülről felfüggesztett háló. A nemek és életkor szerint specializált, bőrből vagy szintetikus anyagból készült labda a játék fő eszköze, melyet a csapattársak labdavezetéssel vagy egymásnak adogatva juttatnak el az ellenfél kapujáig, ahol a kapuelőtér-vonalon kívülről, kapura lövéssel igyekeznek gólt szerezni. A 14 játékost magába foglaló csapatból egyszerre 7 játékos – 6 mezőnyjátékos és 1 kapus – tartózkodhat a pályán, de a cserelehetőségek határtalanok, így mindenki, a kispadon kezdők is kivehetik részüket a játékból.

A 2 × 30 perces mérkőzést 2 játékvezető irányítja, munkájukat a zsűriasztalnál egy jegyzőkönyvvezető és egy versenybíró segíti.

A szabályok egyszerűek és a kezdők számára is könnyen megtanulhatók. A nézők számára rendkívül élvezetes a támadás
és védekezés állandó változásával, lüktető ritmusával, sebességével, sok góllal és látványos technikai elemekkel tarkított mérkőzés. Különösen a szemet gyönyörködtető és gyakran akrobatikus elemekkel előkészített, erőteljes vagy trükkös kapura lövések, valamint a virtuóz kapusteljesítmények fogják meg és tartják izgalomban a szurkolókat.

Története

A 19. és a 20. század fordulójára három, egymáshoz hasonló játék, a dán haandbold, a cseh hazena és a német torball fejlődött ki, amelyek a mai kézilabdázás közvetlen őseinek tekinthetők. Az 1917-ben megalkotott egységes szabályok alapján űzött nagypályás kézilabdát 11-11 játékossal a szabadban, futballpályán kezdték el játszani, és a sportág hat csapattal bemutatkozhatott az 1936-os berlini olimpián. Miután az időjárás viszontagságai jelentősen korlátozták a játéklehetőséget, a pálya méreteinek csökkentésével és ezzel összefüggésben a szabályok módosításával igyekeztek teremben is játszhatóvá tenni a kézilabdázást.

Egy ideig mindkét méretű pályán rendeztek világbajnokságokat, az idő múlásával azután a kispályás vagy teremkézilabda a maga sebességével, változatosságával és lüktető ritmusával fokozatosan háttérbe szorította a lassúbb nagypályás kézilabdázást. 1966-tól már csak kispályán és csak teremben rendeznek világbajnokságot. A férfi kézilabda 1972-ben, Münchenben újra bemutatkozhatott az olimpián, 1976-tól pedig már a női kézilabda is folyamatosan az ötkarikás játékok műsorán szerepel.

Az utóbbi években egy új szakággal, a strandkézilabdával ismerkedhettek meg a sportág szerelmesei.

Miért a kézilabda?

Csatlakozz a magas feszültségű kézilabda játékhoz!

A kézilabda – ami kombinálja az erőt, a gyorsaságot és a technikai szempontokat – az egyik legélvezetesebb és legnézettebb csapatsport.

A teremkézilabda a második leggyorsabb játék a világon, és a mi csodás sportunk átlagosan minden 60 másodpercben gólt eredményez, két 30 perces félidőn keresztül. Azok számára, akik
a szabadtéri sportokat jobban kedvelik, a strandkézilabda vagy az újabb verzió, a hókézilabda ideális választás lehet.

Akár teremben játsszák, akár a homokban vagy a hóban, a kézilabdázóknak számos képességet kell kombinálniuk minden egyes meccsen. A kézilabda-játékosok nem csak olyan fi zikai jártasságok sorát gyakorolják, mint a nagy sebességgel ugrás, dobás és pontosság, mozgékonyság, nagy intenzitás, sprintelés, továbbá erő használata a védekezés során, és a kapusok esetén, kivételes ruganyosság, hanem a játék azt is lehetővé teszi a játékosok számára, hogy olyan értékes jártasságokat fejlesszenek, mint a kommunikáció, a másokkal való együttműködés képessége, és a taktikai problémamegoldó képesség, melyet mind a támadás és a védekezés során is alkalmaznak.

A kézilabdát 204 országban játsszák, és a világon mindenütt elérhető olyan törekvő, fiatal sportolók számára, akik egy szórakoztató, izgalmas csapatsportot keresnek.

DR. HASSAN MUSTAFA

NEMZETKÖZI KÉZILABDA SZÖVETSÉG ELNÖKE

Így tudsz beleváGni:

Érdekel mi szükséges ahhoz, hogy  belevágj ebbe a sportágba? 

Mi összegyűjtöttük neked, hogy mi kell hozzá és azt is, hogy hol találod az ezzel a sportággal foglalkozó klubokat. 

Ismerkedj meg jobban az Kézilabdával

hírek