KOSÁRLABDA

A sportág bemutatása

A kosárlabda olyan labdajáték, ahol adott szabályok között két ötfős csapat játszik egymás ellen. A játék célja, hogy a kosárlabdát az ellenfél csapatának kosarába (gyűrűjébe) juttatva pontokat érjünk el, ugyanakkor ellenfelünknek e cél elérését szabályos keretek között megakadályozzuk.

Az a csapat lesz a győztes, amely több pontot dobott ellenfelénél a játék időtartama alatt. A versenyszerű felnőttkosárlabdát a világon
mindenhol elfogadott FIBA- (Nemzetközi Kosárlabda Szövetség) szabályok szerint játsszák, kivéve USA-t és Kanadát, ahol az NBA (Nemzeti Kosárlabda Szövetség) szabályai vannak érvényben. A játékidő 4 × 10 perc (NBA 4 × 12 perc), a pálya méretei 28 × 15 m (NBA 29 × 15 m). A gyűrű mindenhol 3,05 méter magasan van. 

Egy sikeres kosárért két pont jár, ha a hárompontos vonalon belülről lett elindítva a dobás, és három pont jár, amennyiben a vonalon kívülről. 

Ha a dobás pillanatában szabálytalankodtak a dobóval, akkor büntetődobással jöhet az adott játékos, s minden egyes büntetődobás egy pontot ér. A labdával haladni csak labdavezetéssel, azaz a labda lepattintásával lehetséges, ha ezt a játékos nem tartja be, akkor lépéshibát vét, s az ellenfél folytathatja a játékot oldalbedobással. Továbbá itt is érvényben van a „kétszerindulás” szabálya, tehát, ha egy játékos befejezi a labdavezetést, akkor nem kezdheti újra. A FIBA egyik fő célja a következő években, hogy a két szabályrendszer közötti különbségeket megszüntesse.

Például a 2010-es világbajnokságtól kezdődően a hárompontos vonal 50 centiméterrel hátrébb került (625 cm-ről 675 cm-re).

A különböző korcsoportok, nemek és ligán belüli osztályok között további szabályeltérések lehetségesek. A kosárlabdát a sebessége, technikája és variációs lehetőségei nézők számára rendkívül látványossá teszik.

Elsősorban teremsport, de szabadtéri változatai is ismertek (pl. streetball).

Története

Az egyik ősnek tekinthető labdajátékot az amerikai bennszülöttek játszották. A maják és az aztékok változatában egy falra erősített fém-, illetve kőgyűrűn kellett átjuttatni a csapattagoknak egy golyót. A maják játéka kegyetlen volt: a vesztes csapatot feláldozták az isteneknek.

A mai értelemben vett kosárlabda 1891-ben született az egyesült államokbeli Spring field-ben. Dr. James A. Naismith a Springfi eldi Testnevelési Főiskola testnevelő tanáraként és az iskola futballedzőjeként azt a feladatot kapta, hogy találjon ki egy olyan érdekes játékot, amelyet a diákok a téli hónapokban a tornateremben játszhatnak. A kosárlabda elnevezés is innen ered, hiszen barackoskosár volt az eredeti gyűrű. Az első mérkőzést 1891. december 21-én a javíthatatlanok osztályának 18 diákja futball-labdával játszotta. Az új játéknak nagy sikere volt. Naismith a szabályok és alapelvek összeállításánál elsődleges szempontnak tartotta, hogy a játékban inkább az ügyesség domináljon, mint a nyers fizikai erő.

A szabályokat a Triangle (Háromszög) magazin 1892. január 15-i számában közzé is tették New Game (Új játék) címmel. 1932. június 18-án alakult meg a FIBA a svájci Genfben, 1947 óta létezik az NBA, és 1936 óta olimpiai sportág a férfi kosárlabda, a női pedig 1976 óta.

Miért a kosárlabda?

A kosárlabda a második legnépszerűbb sport a világon, és a ti segítségetekkel világelsővé tehetjük.
Világszerte több mint 450 millió játékossal, a kosárlabdának van az egyik legnépesebb közössége a földön. Ez abban nyilvánul meg, hogy játszák fiúk és lányok, férfiak és nők, mindenféle korú és nemzetiségű emberek a világ mind a négy sarkán. Míg az segít, ha magas vagy, semmiképpen nem elvárás. Kérdezd csak meg a hőn szeretett Tyrone „Muggsy” Bogues-t, aki annak ellenére, hogy épp csak 1,59 m magas, összerakott egy bámulatos profi karriert, és több millió gyermek példaképe lett ezalatt.

Akár a hagyományos formájában, akár a 3 x 3 – a legújabb városi sportágunk –, kevés sport tud felérni a kosárlabdával abban, hogy az izgalom, a gyorsaság, az ügyesség, a sportteljesítmény és az erő ilyen tökéletes keverékét kínálja. Nem csoda, hogy az olimpiai játékok legnézettebb sportága.

A kosárlabda tökéletes környezetet kínál, melyben olyan kulcsfontosságú értékeket lehet megtanítani és megtanulni, mint a csapatszellem, a becsületes játék és a tisztelet, melyek épp oly fontosak a pályán kívül a mindennapi életben, mint a pályán. A kosárlabdát játsszák a földön közel és távol – a világ legnagyobb sportarénáitól az utcasarokig, parkokban és a legeldugottabb helyeken. Mindössze egy labdára és egy kosárra van szükség.

HORACIO MURATORE

NEMZETKÖZI KOSÁRLABDASZÖVETSÉG ELNÖKE

Így tudsz beleváGni:

Érdekel mi szükséges ahhoz, hogy  belevágj ebbe a sportágba? 

Mi összegyűjtöttük neked, hogy mi kell hozzá és azt is, hogy hol találod az ezzel a sportággal foglalkozó klubokat. 

Ismerkedj meg jobban a Kosárlabdát

hírek