LABDARÚGÁS

A sportág bemutatása

A labdarúgás (angol eredetű szóval football, közhasználatú becenevén foci) egy labdajáték, amit a 100–110 m hosszú és 64–75m széles pályán, két, egyenként 11 labdarúgóból álló csapat játszik egymás ellen. A játék célja, hogy a rendelkezésre álló idő alatt a labdát az ellenfél kapujába juttassák, és így minél több gólt szerezzenek. A játékot főleg lábbal játsszák, de a játékos minden testrészét használhatja a labda irányítására, kivéve a két karját. Ezalól csak a kapusok kivételek, akiknek a tizenhatos vonalon belül nincs tiltott testrésze, azon kívül viszont ők is rendes mezőnyjátékosok. A játékot 2 × 45 percig játsszák, ezeket nevezik félidőknek.

A nem játékkal töltött időt (például sérülés, csere) a bírók a félidők végén hosszabbítás formájában beszámítják. Az egyszerű szabályok és a minimális sportszerigény kétségtelenül hozzájárult a játék elterjedéséhez.

Gyakran mondják, hogy ez a világ legnépszerűbb csapatsportja. 

A labdarúgás kedvelt „kísérő sportágai”: teremfutball (futsal), homokfoci és lábtenisz.

Története

E sport legősibb formája a kínai forrásokban szerepel – mai tudásunk szerint –, ahol i. e. 2000 körül Huang-ti császár a gyalogos katonák kiképzésében használta, hogy gyorsaságukat, ügyességüket és találékonyságukat fejlessze.

A Nemzetközi Labdarúgó Szövetséget, hivatalos nevén Fédération Internationale de Football Associationt (FIFA), 1904. május 21-én alapították Párizsban a következő országok szövetségeinek képviselői: Franciaország, Belgium, Dánia, Hollandia, Spanyolország, Svédország, Svájc.
A labdarúgás majdnem az összes nyári olimpia programjában szerepelt. Ez alól az 1896-os és az 1932-es olimpia volt kivétel. 1996-ig csak férfiaknak rendezték meg a tornát, azonban Atlanta óta a női torna is a program része.

Miért a labdarúgás?

A labdarúgás mindenhol jelen van. Vegyük például bármely másik sport tornáját: ha a játékosoknak, edzőknek és szervezőknek akad egy kis idejük, nagy valószínűséggel az első dolog az lesz, hogy felosztják a csapatokat és elkezdenek játszani. Amikor a kosárlabdázók, atléták vagy úszók egymást ugratják, gyakran a labdarúgás lesz a téma – a kedvenc csapataikkal és a legutóbbi eredményekkel.

Biztos vagyok benne, hogy egyáltalán nem vagyok elfogult, amikor azt állítom, hogy ez a jelenség mindenki számára világosan érhető lehet: kapcsolatunk a labdarúgással egy teljesen más világ. A világ bármely táján emberek milliói számára ez valójában a személyiségük része.

Fel kell tennünk a kérdést: miért? Évezredeken át az emberek különböző tevékenységeket találtak ki, és szabályokat állítottak fel, hogy versengeni tudjanak egymással. Létrehoztuk és kialakítottuk a lenyűgöző sportok tárházát – egyszerű és komplex; nyári és téli; csupán fizikai vagy stratégiai jellegű sportágak. De egyik sem volt olyan elsöprő erejű, mint a labdarúgás.

Vajon a futás nyersesége vagy a láb használata teszi? Vagy az, ahogy egyetlen gól megszerzésének fontossága mindig helyet hagy a megjósolhatatlannak? Őszintén szólva, nem tudom objektíven megmondani, miért.

Valójában nem hiszem, hogy van, aki tudja — és pontosan ez teszi az egészet olyan magával ragadóvá. Tény, hogy évtizedeken keresztül emberek milliói, mindenféle ember, egyszerűen szeretnek a focilabda után futni. Nem tudjuk, miért, de így van. Bárki, aki részt vett egy futballmeccsen, ott volt egy világklasszis stadionban vagy csak egyszerűen egy csendes utca aszfaltján focizott, mindannyian tudják, miről beszélek.

GIANNI INFANTINO

NEMZETKÖZI LABDARÚGÓSZÖVETSÉG ELNÖKE

Így tudsz beleváGni:

Érdekel mi szükséges ahhoz, hogy  belevágj ebbe a sportágba? 

Mi összegyűjtöttük neked, hogy mi kell hozzá és azt is, hogy hol találod az ezzel a sportággal foglalkozó klubokat. 

Ismerkedj meg jobban a labdarúgással

hírek