LOVASSPORT

A sportág bemutatása

A lóversenyekkel ellentétben, ahol a lovak gyorsasága, kitartása és a kitűnő teljesítménye az elsődleges szempont, a lovassportok versenyein a lovas felkészültsége, teljesítménye és tudása a mérvadó. Döntő jelentőségű, hogy a lovas az állatot engedelmességre idomítsa, és fejlessze ügyességét.

Leendő sportolóink több szakág közül választhatják ki a hozzájuk legközelebb állót. A lósportokkal ellentétben (galopp és az ügetőversenyzés), ahol a versenyek eredményét nagymértékben a lovak felkészültsége (gyorsaság, kitartás) és kitűnő teljesítménye befolyásolja, és csak kisebb (de nem lebecsülendő) mértékben a lovas vagy a hajtó képességei, a lovassportok versenyein a ló és lovasának együttes, évekig történő felkészülése és a versenyen nyújtott közös teljesítménye hozza meg az eredményt.

Lósportnak nevezzük a galopp- és az ügető versenyzést.

Lovassport a díjugratás, díjlovaglás, lovastusa, fogathajtás, lovastorna, távlovaglás, western lovaglás.

Története

Díjugratás: A lovasvadászattal egy időben terjedt el. Az első versenyt vadászlovak alkalmasságának felmérésére rendezték 1864-ben Dublinban. 1912-ben lett olimpiai sportág. A versenyek nehézségi fokát elsősorban az akadályok magassága, egymástól való távolsága és a pályán végrehajtandó fordulatok szabják meg.

Díjlovaglás: Már az i. e. 430 és 354 között élt Xenophon* is foglalkozott a ló és lovas közti magas szintű gyakorlatok kifejlesztésével. A barokk korban Európa fejedelmi udvaraiban az ünnepségek állandó része volt a lovasbemutató. Az első versenyt 1873-ban Pozsonyban rendezték.

Lovastusa: Az egykori huszársági lovak alkalmassági vizsgáiból fejlődött ki. Az első versenyeken csak aktív katonatisztek vehettek részt. A szakág magában foglalja a díjlovaglást, díjugratást és a terepversenyt is.

Fogathajtás: Az országúti távlovas fogatversenyekből és a fogatszépségversenyekből fejlődött ki. Először a 15. század végén Magyarországon készítettek olyan kocsikat, melyek rugalmas felfüggesztésűek voltak. A II. világháború után először Magyarországon Budapesten rendeztek Európa-bajnokságot, 1971-ben.

Lovastorna: A katonák ügyességének, erőnlétének fokozására szolgált.

Távlovaglás: Rendkívüli módon próbára teszi a ló és a lovas fi zikai erejét, szellemi, akarati és erkölcsi képességét. Az első versenyjellegű távlovaglást 1892-ben a Bécs–Berlin és Berlin–Bécs közötti 580 km-en rendezték meg. A szigorú állatorvosi felügyelet mellett lezajló versenyeken a lovas és lova 80–160 kilométeres távolságot tesz meg egy előre kijelölt pályán.

Western/reining: Díjlovaglás western stílusban, vágtában bemutatva. A program elemeinek alapját az igazi „ranchmunka” során adódó feladatok szolgáltatták.

Miért a lovassport?

A lovassportot oly sok mindenért érdemes űzni, hogy nem is tudom, mivel kezdjem. Nem csupán arról van szó, hogy fáradhatatlanul törekszel arra, hogy kiváló sportoló légy, hanem arról a rendkívüli kötelékről is, ember és ló között, ami elbűvöli az embert az idők kezdete óta, és amit a Nemzetközi Lovassport Szövetség Olimpiai „Két szív” kampánya reflektorfénybe helyezett.

Terápiás értéke van, mert a lovas és a ló sikeres kapcsolata empátiás készséget, türelmet és kemény munkát követel a lovastól, és bizalmat, meggyőződést, valamint hajlandóságot a lótól.

Személyiségfejlesztő a gyermekek és fi atal sportolók számára, akik gyorsan megtanulják, hogy az életben semmi sem határozható meg előre, és azt, hogy a siker érdekében a magasságokat a mélységekkel együtt kell elfogadnunk. A lovak pontosan tudják, hogyan tanítsák meg nekünk mindezt a fontos leckét.

Számos különféle versenylehetőség van, köztük az olimpiai díjugratás és a díjlovaglás.

Sportágaink nyitva állnak mindenféle korú és képességű versenyző előtt, fejlődési lehetőséget kínálnak minden szinten. Egészséges szabadtéri és beltéri tevékenységekre adnak lehetőséget, környezettudatosságot és a természet szeretetét erősítik az emberben.

A mi egyik legnagyobb erősségünk, hogy férfi és női sportolók a játék színterén versengenek. Büszkék vagyunk arra, hogy befogadóak, nyitottak és tisztelettudóak vagyunk mind az ember és a ló sportolók felé, és az újonnan érkezőket tárt karokkal fogadjuk.

INGMAR DE VOS

NEMZETKÖZI LOVASSPORT SZÖVETSÉG ELNÖKE

Így tudsz beleváGni:

Érdekel mi szükséges ahhoz, hogy  belevágj ebbe a sportágba? 

Mi összegyűjtöttük neked, hogy mi kell hozzá és azt is, hogy hol találod az ezzel a sportággal foglalkozó klubokat. 

Ismerkedj meg jobban a lovassporttal

hírek