MŰKORCSOLYA ÉS JÉGTÁNC

A sportág bemutatása

Műkorcsolyaversenyeken a gyorskorcsolyával ellentétben a sportolók nem az óra (és közvetlenül egymás) ellen küzdenek, hanem esztétikus, olykor akrobatikus elemekből összeállított, zenére végrehajtott programot mutatnak be, melynek időtartama növekszik, kiskorban 2 perccel kezdve, felnőtt korcsoportban már 4 és fél perc. A különböző nehézségű elemekre és azoknak a minőségére, valamint a program egészének előadására egyaránt figyelniük kell.

A műkorcsolyázó versenyek lehetnek: egyéni női, egyéni férfi és páros, valamint ezzel egy időben szoktak jégtáncversenyeket is rendezni.

Egyéni sportágakban a versenyeken a korcsolyázók egyedül lépnek jégre, míg párosban és a jégtáncban ketten (egy lány és egy fiú).
A műkorcsolya egyéni és páros versenyek két részből állnak: a kötelező és a szabadon választott programból (kűr*).

Jégtáncban a verseny három részből áll:
a kötelező táncok, az original tánc, amely megadott zenestílusra elkészített koreográfia, valamint a szabadon választott program.

A jégtáncban nincsenek ugrások.

Története

Már reneszánsz korabeli festményeken is láthatunk korcsolyázó embereket, párokat. A sportág már ekkor igen népszerű volt a társadalmak különféle rétegeiben, persze csak hobbi szinten.
Néhányan – főleg a tehetősebbek közül – hamar rájöttek, hogy a fakorcsolyákra erősített fém segítségével növelni lehet a sebességet és a biztonságot. Mivel az irányváltás, a forgás könnyebbé vált, nemsokára egyre többen próbálkoztak táncmozdulatokkal. Megszületett a műkorcsolya.

Egyes nyugati országokban, így Angliában vagy Hollandiában kezdetben csak az arisztokraták hódolhattak a korcsolyázás örömeinek, ám a sportág nemsokára ott is népszerűvé vált a lakosság szélesebb köreiben.

Miért a műkorcsolya és jégtánc?

Üdvözöllek benneteket a korcsolya világában! Talán már művelitek ezt a sportot, vagy talán láttatok már korcsolyaeseményeket. Csúszni a jégen varázslatos érzés és egy csodálatos látvány.

Mennyire különleges dolog korcsolyával a lábadon versenyezni vagy táncolni a befagyott vízen!
A korcsolyázás szórakoztató és egészséges tevékenység minden korosztálynak és bármilyen képességű embernek. Mindenki meg tud tanulni korcsolyázni vagy jobban korcsolyázni. Csinálhatod egyedül, vagy a barátaiddal és a családoddal. A korcsolyapálya is egy nagyszerű hely arra, hogy a barátaiddal találkozz. A korcsolyát téli sportnak tekintik.
Korcsolyázhatsz befagyott tavakon, vagy műjégen, mivel sok városban van műjégpálya.

Azonban ezt a sportot űzheted egész évben. A világon mindenütt vannak fedett műjégpályák. A korcsolyázás egy olyan sport, amelynek sok dimenziója van. A Nemzetközi Korcsolya Szövetség (ISU) az alábbi sportágakat kínálja fiúknak és lányoknak egyaránt.

Műkorcsolya: Egy napon lehet, hogy képes leszel leírni egy nyolcast, kecsesen ugrani vagy forogni a jégen. Egy napon lehet, hogy egy párral táncolsz majd egy szép zenére.

A műkorcsolya egy lélegzetelállító és izgalmas sport. Fejleszti az egyensúlyérzékedet, a mozgáskoordinációdat, a fizikai erőnlétedet és a kreativitásodat. A műkorcsolyasportág magában foglalja az egyéni és páros korcsolyázást, a jégtáncot és a szinkronkorcsolyázást.

Találj egy jégpályát a közeledben, bérelj korcsolyát, és mulass jól a barátaiddal és a családoddal! Vehetsz órákat és csatlakozhatsz egy klubhoz is. Töltsd kellemesen az időt a jégen!

Sok szerencsét a sportpályafutásodhoz!

JAN DIJKEMA

NEMZETKÖZI KORCSOLYASZÖVETSÉG ELNÖKE

Így tudsz beleváGni:

Érdekel mi szükséges ahhoz, hogy  belevágj ebbe a sportágba? 

Mi összegyűjtöttük neked, hogy mi kell hozzá és azt is, hogy hol találod az ezzel a sportággal foglalkozó klubokat. 

Ismerkedj meg jobban a műkorcsolyával

hírek