ÖKÖLVÍVÁS

A sportág bemutatása

Az ökölvívásban két küzdő fél ökölvívókesztyűs (párnázott, kesztyűszerű sporteszköz) kézzel öklözi egymást, azaz egymással mérkőzik. Az ökölvívást két olyan ember műveli egymással, aki egyáltalán nem haragszik a másikra, sőt, tiszteli és becsüli társát! Becsüli a bátorságáért, erejéért, kitartásáért, és azért, mert szemtől szembe vállalja és mutatja meg, hogy ő a jobb öklöző. Az ökölvívást egységes szabályrendszerben egy 6 × 6-os, négysoros kötélnégyszögben űzik, kesztyűben és egyéb, a mozgást nem zavaró védőfelszerelésben. Vitás esetben a vezetőbíró kötelező érvényű döntése számít.

Két nagyon különböző rendszer létezik: amatőr és professzionális ökölvívás. A versenyeket pontozással, kiütéssel technikai kiütéssel, stb. lehet megnyerni.

A menetek hossza kortól és nemtől függ: 3 × 1,5 perc a 13-14 éves korosztályban, 3 × 2 perc a 15-16 éves korosztályban, 3 × 3 perc a 17-18 éves korosztályban, 3 × 3 perc felnőtt korosztályban (19-40 évesek), míg a professzionális versenyeken 4, 6, 12 × 3 perces menetek vannak.  A menetek közötti pihenés időtartama egységesen 1 perc hosszúságú.

Összességben elmondhatjuk, hogy az ököl vívás az ész, erő és akarat együttes játéka, amit legjobban a lélekben ép emberek űznek.

Története

Az ökölvívás a legősibb sportok egyike. Nyomait már időszámítás előtt 3500 évvel készült vázákon és mozaikokon is felfedezhetjük. Elsősorban a katonák képzésének eszközeként használták. Görögországban az ókori olimpiák első bajnoka a Szmürnából* származó Onomastos volt. A Római Birodalom idejében az ökölvívás elvesztette sportjellegét, a gladiátorharcok szintjére süllyedt. A középkorban egyáltalán nem művelték, csak az újkor hajnalán jelent meg ismét. Érdekesség, hogy először a profi ökölvívás alakult ki, és csak a kesztyű megjelenésével vált népszerűvé az amatőr boksz. Először az 1904-es olimpián találkozunk ökölvívókkal.

Miért az ökölvívás?

Szeretnénk bátorítani arra, hogy tekintsen be az ökölvívás izgalmas világába. Ez az egyik legizgalmasabb, megerőltetőbb és legtöbb jutalmat ígérő sport, amelyben részt vehet, és igazán bárki kipróbálhatja. Az edzés fegyelmet igényel, hatalmas bátorságra és megfelelő képességekre van szükség ahhoz, hogy valaki kiálljon a ringben az ellenfelével, a győzelemhez az irányítás, az elszántság és a kiváló egyéni erő nélkülözhetetlen ahhoz, hogy valaki bajnokká váljon – ezek mindegyike olyan tulajdonság, amelyre minden fiatalnak törekednie kell.

Ökölvívónak lenni sokkal több annál, mint egyszerűen felvenni a kesztyűket. Mi egy nagyon összetartó, erős közösség vagyunk, az edzőterem olyan, mintha a sportoló második otthona lenne, ahol ki kell vívni a kölcsönös tiszteletet, az edzővel és a többi ökölvívóval kialakított kapcsolat élethosszig tartó is lehet. Erre az erős alapra építve megkezdheti az utazást, és olyan eredményeket érhet el, amelyeket soha nem hitt volna, miközben megtanulja az ellenfelek iránt tanúsított tisztelet és a fegyelem fontosságát.
Talán a legfontosabb, hogy az ökölvívás határok nélkül mindenkinek szól. A számos súly kategóriának köszönhetően bármilyen súlyú felnőtt, fiú vagy lány biztonságosan sportolhat, és lehetősége van kialakítani a saját stílusát, amellyel sikeres lehet. A Nemzetközi Ökölvívó-szövetség 203 országban tevékenykedik, küldetésük célja, hogy a lehető legtöbb ember megismerje az ökölvívást, és e történelmi sport varázslata az egész világban fennmaradjon.

Sok szerencsét kívánunk!

NEMZETKÖZI ÖKÖLVÍVÓ-SZÖVETSÉG

Így tudsz beleváGni:

Érdekel mi szükséges ahhoz, hogy  belevágj ebbe a sportágba? 

Mi összegyűjtöttük neked, hogy mi kell hozzá és azt is, hogy hol találod az ezzel a sportággal foglalkozó klubokat. 

Ismerkedj meg jobban az ökölvívással

hírek