RÖGBI

A sportág bemutatása

A rögbi több, hasonló szabályok szerint játszott labdajáték összefoglaló neve. Minden változatban arra törekszik a két csapat, hogy a szabályok adta keretek között minél több pontot szerezzenek. Ennek módjai: az ovális labdát letenni az ellenfél célterületén (ez 5 pontot ér), utána sikeresen elvégezni a jutalomrúgást (2 pont). Az ellenfél szabálytalansága után elvégzett büntetőből és droprúgásból 3-3 pontot lehet szerezni. A játék ideje 2 × 40 perc. A test test elleni küzdelmet szigorú szabályok szorítják mederbe: tilos az ütés, rúgás, gáncsolás. A rögbit a szabályok, az ellenfél és mindenekfelett a játékvezető iránti tisztelet jellemzi.

A legelterjedtebb változat az ún. uniós rögbi, amelyben 15-15 játékos küzd a sikerért, a ligarögbi, ahol 13-an játszanak egy csapatban és az uniós szabályok szerint játszott hetes rögbi, amelyet két hétfős csapat játszik (ez utóbbi játékideje 2 × 7 perc).

A rögbit ebben a formában játsszák az olimpián. Továbbá létezik még az érintős (touch vagy tag) rögbi, és a látványos beach rögbi, amelyet nyáron játszanak. Az érintős rögbit bárki játszhatja, mivel ebben az esetben a játékosok között nincs közvetlen kontaktus. Legyen az XV, XII vagy 7-es rögbi, férfiak és nők egyaránt játszhatják azt. A hórögbi is létezik pár éve ekkor a hóban játsszák a játékot.

Története

1823-ban az angliai Rugby városában egy futballmérkőzés alatt William Webb Ellis felkapta a labdát, és berohant a kapuba, ott letette a labdát, majd felkiáltott: Gól!!! Akkoriban a szabályok még teljesen kialakulatlanok voltak, de a labda kézzel való fogása akkoriban is tiltott volt. Ennek ellenére a többieknek tetszett az új játék, és ettől kezdve ez lett a „Rugby football”, azaz a Rugby városának szabályrendszere szerint játszott futball. A 19. század folyamán szerte a brit birodalomban (Dél-Afrika, Ausztrália, Új-Zéland) sorra alakultak a klubok, majd a sportági szövetségek, de a játék nagy népszerűségre tett szert Franciaországban, Argentínában és Romániában is; a 20. században aztán egyre több országban kezdték játszani. 1908-ban és 1924-ben az olimpiai játékok műsorán is szerepelt a rögbi. 1987-ben alakult meg a Nemzetközi Rögbi Szövetség (IRB – jelenleg 117 tagja van), azóta rendeznek világbajnokságokat. 2009-ben a rögbi hetes változatát felvették a nyári olimpia műsorára.

Miért a rögbi?

A rögbi olyan csapatsport, amelynek jelentős közösségi és egészségi előnyei vannak.
Lehet akár fi zikailag megdolgoztató sport is, ahol a játékosoknak testileg és szellemileg
felkészültnek kell lenniük, és meg kell érteniük a biztonságos játék feltételeit. Mindenki

felelőssége – a játékosoké, az edzőké és a szülőké egyaránt –, hogy biztosítsák a pozi-
tív, biztonságos és élvezetes környezetet, ahol MINDEN játékos kiteljesedhet, és hogy –

a sport bármilyen formáját is játsszák – az oktató és gyakorlati anyagok és felszerelések
mindenki számára biztosítsák e környezet kialakítását. (Forrás: www.worldrugby.org)

Így tudsz beleváGni:

Érdekel mi szükséges ahhoz, hogy  belevágj ebbe a sportágba? 

Mi összegyűjtöttük neked, hogy mi kell hozzá és azt is, hogy hol találod az ezzel a sportággal foglalkozó klubokat. 

Ismerkedj meg jobban a rögbivel

hírek