RÖPLABDA

A sportág bemutatása

A röplabda csapatsport, amelyet két, egymástól egy magas hálóval elválasztott csapat játszik egy labdával, amit főleg kézzel és karral (ritkábban más testrészekkel) érintve tartanak mozgásban a pálya légterében. Mindkét csapat háromszor érintheti meg a labdát (ebből a szempontból a sáncérintés* nem számít), mielőtt továbbítja azt a másik térfélre. Pontot úgy szerezhet egy csapat, ha a labdát szabályos körülmények között az ellenfél térfelének talajára juttatja. Amennyiben valamelyik csapat vonalon kívülre üti a labdát, vagy a labda elakad a hálóban, valamint ha szabálytalanul érinti azt meg, akkor az ellenfél kapja a pontot.

A pálya mérete 9 m × 18 m. A pályát egy 9,5 m × 1 m méretű háló két részre osztja, amelynek a teteje férfiaknál 2,43 m, nőknél 2,24 m magasan van, de ez változhat a kezdők és a veterán játékosok számára. A pályán a hálóval párhuzamosan, attól három méterre mindkét térfélen van egy vonal, a támadóvonal (hármas vonal). Ha egy csapat elnyerte a szerválás jogát, akkor forgás következik.  

A csapat tagjai az óramutató járása szerinti irányban forognak. Cserélni játszmánkét hatszor lehet, ám a speciális védekező játékos, a „liberó”* cseréje nem számít bele ebbe a hatba. A liberó pályáralépésének speciális szabályai is vannak, de a legfőbb, hogy csak a hátsó sorban lévő játékost helyettesítheti, nem nyithat, nem üthet, ám kulcsszerepe van a nyitásfogadásban és a védekezésben.

Egyre népszerűbb és elterjedtebb a röplabda szabadban, homokos pályán játszható formája, a strandröplabda.

A szabályok igen hasonlóak az eredeti röplabdáéhoz: a csapatok itt sem érhetnek háromnál többször a labdába, mielőtt átütik a háló fölött, valamint egymás után kétszer ugyanaz az ember nem üthet a labdába.

Főbb eltérések a strand- és teremröplabda között:
• Játékfelület: homokon játsszák, nem kemény talajon. A pálya mérete itt 8 × 16 méter.

• Csapatlétszám: két fő. Nincsenek cserék.

• Sáncolás: a sáncolás (blokkolás) itt érintésnek számít, még kettőt lehet beleérni a három helyett.

Története

1895. február 9-én a massachusettsi Holyoke városában egy testnevelési igazgató, William G. Morgan megalkotott egy új szabadidős játékot mintonette néven, felhasználva a tenisz és a kézilabda egyes elemeit is. Ezt főleg teremben lehetett játszani, korlátlan számú résztvevővel, és eredetileg a YMCA (Fiatal Katolikus Férfi ak Szövetsége) korosabb, de mégis atletikus beállítottságú tagjainak tervezték a túlságosan is erőszakosnak tartott kosárlabda helyett (ami egyébként mindössze négy évvel korábban és 16 kilométerrel arrébb, a szomszédos Springfieldben született meg). A mintonette végül röplabda néven terjedt el, beltéri és szabadtéri változatban egyaránt. Az első szabályok a játékosok számát azonban nem korlátozták. A meccs kilenc labdamenetből állt, három nyitással mindkét oldalon, és mindkét csapat korlátlanul érinthette a labdát, mielőtt átütötte volna azt az ellenfél térfelére. Szervahiba esetén engedélyezett volt egy második próbálkozás, de ha a labda fennakadt a hálón, úgy az ellenfél kapott pontot – kivéve, ha ez az első szervapróbálkozásnál történt meg. A nők – ujjaik védelmében – megfoghatták, majd visszadobhatták a labdát. 1947-ben alakult meg a Nemzetközi Röplabda Szövetség (FIVB), a röplabdajátékokat szervező nemzetközi egyesület. 1949-ben bonyolították le az első férfi , majd 1952-ben az első női bajnokságot. 1964-ben bekerült az olimpiai játékok sportágai közé, aminek azóta is részét képezi.

A strandröplabda a kaliforniai Santa Monica tengerparti strandjairól indult világhódító útjára. A hobbisportból az 1950-es években vált szabályokkal rendelkező sporttá, amelyet az FIVB 1986-ban hitelesített. Nem sokkal ezután, az 1996-os nyári olimpia programjába is bekerült.

Miért az röplabda?

A röplabda egy univerzális sport, amit mindig, mindenki, mindenhol játszhat. Ez a béke sportja, egy sport a fejlődésért és egy sport mindenki számára.

Ez egy könnyen elérhető sport, nincs szükséged speciális felszerelésre, sem eszközökre, és a röplabda befogadókészsége kifejezésre jut a „Röplabda a te utad” elnevezésű kampányunkban.

Arra bátorít téged, hogy légy része a globális röplabda családnak!

ARY GRAÇA

NEMZETKÖZI RÖPLABDASZÖVETSÉG ELNÖKE

Így tudsz beleváGni:

Érdekel mi szükséges ahhoz, hogy  belevágj ebbe a sportágba? 

Mi összegyűjtöttük neked, hogy mi kell hozzá és azt is, hogy hol találod az ezzel a sportággal foglalkozó klubokat. 

Ismerkedj meg jobban a röplabdával

hírek