A sportág bemutatása

A síelés havon történő siklás, sílécek és síbotok (vagy anélkül) segítségével, különböző terepeken vagy építményen.

Az északi síversenyzés a sportág legrégibb formája, szakágai a sífutás, síugrás. A sífutás változatos terepen, különböző távolságú, jelölt pályán történik. Klasszikus formája az előre kijelölt párhuzamos nyomban történő ún. diagonális mozgás.* A 80-as évektől külön versenyszámként a szabadstílusú sífutás teszi ki a versenyek mintegy 50%-át.

A síugrás alapkelléke a síugró sánc, melyeket az elérhető síugrás távolsága alapján kategorizálnak. Középsánc: 70–90 m, nagysánc: 90–130 m, repülősánc: 130 m-nél hosszabb ugrásokat tesz lehetővé. A sáncokat szigorú szabályok alapján építik, részei: a nekifutó lejtő a sáncasztallal, az érkező lejtőrész és a kifutás helye. 

A versenyző a nekifutó lejtőn siklás után a sáncasztalról ugrik el, és aerodinamikus* testtartás mellett igyekszik a legtávolabbra repülni. Az ugrás hossza az asztal élétől a talajérésig mért távolság.

A biatlon (sílövészet) a szabadstílusú sífutás és kispuskalövészet kombinációja. Különböző – max. 20 km – távolságú sífutás közben kétszer vagy négyszer az a feladat, hogy 50 m távolságba elhelyezett 5-5 db célt kell eltalálni, fekvő és álló testhelyzetben.
Hibás találatonként egyéni versenyen 1-1 perc büntető időt kap a versenyző, a többi verseny – számban 150 m hosszú büntető köröket kell futnia.

Az alpesi sí versenyszámait lejtős terepen, különböző távolságra elhelyezett kapuk között rendezik. A kapuk egymástól való távolsága és a pálya hossza alapján műlesiklás, óriás-műlesiklás, szuperóriás-műlesiklás és le siklás versenyszámok vannak.

A snowboard (hódeszka) lejtőn lesiklás esetében mindkét láb egy csúszó talpon helyezkedik el. Versenyszámai a félcső, óriásműlesiklás, ugrás.

A freestyle (szabadstílusú sí) lejtőn lesiklás versenyszámai a mogul (buckasíelés), ugrás, félcső, síkrossz.

Története

A síelés mintegy 4000 éves, és az északi népek körében terjedt el, elsősorban a havon történő közlekedést, élelemszerzést szolgálta. A sportszerű síelés a 19. század közepe után terjedt el Norvégiában, ahol 1877-ben alakult meg az első síklub. Később, 1888-ban F. Nansen a társaival sílécen szelte keresztül Grönlandot, és az erről írt könyve után a sísport az egész világon elterjedt.

A biatlon sportág nemzetközi szövetsége az IBU, a Nemzetközi Biatlon Szövetség. 2009-ben 66 tagországgal rendelkezett.

A síelés 1924-ben került az olimpiák műsorába, és ez évtől rendezik a sívilágbajnokságokat. 1924-ben 4, 2006-ban 38 síversenyszámban avattak olimpiai bajnokokat.

Az északi versenyek: férfiak 1924-től, nők 1952-től; biatlon versenyek: férfiak 1960-tól, nők 1992-től; alpesi versenyek: 1936-tól; snowboard: 1998-tól; freestyle: 1992-től szerepelnek a téli olimpiákon.

Miért a Síelés?

Minden szezonban látunk olyan gyerekeket, akik első alkalommal próbálják ki a téli sportokat. Nem az számít, hogy felnőve a legkiválóbb síelők lesznek-e – mi azt szeretnénk látni, hogy a síelés és a hódeszkázás az életük részévé válik. Ez a vízió a Nemzetközi Síszövetség (FIS) „Vigyük ki a gyerekeket a hóra!” elnevezésű kampányának fő inspirációja. A kampányt 2007 novemberében mutatta be a Nemzetközi Síszövetség tanácsa.

Télen általában az emberek hibernálják magukat. Az időjárás, a rövid nappalok és a hideg miatt ez érthető is. Viszont a beltéren töltött tél nagyon hosszú négy hónapot jelenthet. A megoldás a kültéri időtöltés! A tudomány is rámutatott a depresszió csökkentése és a sport közötti kapcsolatra. A modern technológiának köszönhetően mindannyian élvezhetjük a télen kültéren töltött időt: a meleg ruhák, a hatékony közlekedés és a könnyedén elérhető szolgáltatások segítenek újra feltölteni az elemeinket. A gyerekek télen is a különböző tevékenységek széles köréből választhatnak. De a havas sportok egyedülállók.

A síelés, a hódeszkázás vagy a hóban eltöltött idő egyedi, mivel egyaránt lehet kikapcsolódásként vagy versenyszerűen űzni ezeket. A dombról síléccel, snowboarddal vagy műanyag eszközzel való lecsúszás egyszerű módja annak, hogy jól érezzük magunkat.

Továbbá a havas sportok fizikai tulajdonságai lehetővé teszik, hogy a szülők is együtt játszhassanak gyerekeikkel. Így a szülők is éppen olyan jól szórakozhatnak, mint a gyerekeik.

A havas sportok szerény gyökerekkel indultak, de már évtizedek óta űzik azokat. A Vigyük ki a gyerekeket a hóra! kampányán keresztül a Nemzetközi Síszövetség elkötelezte magát a sport népszerűsítése mellett. Minden család és gyerek részt vehet a kampány World Snow Day és a SnowKidz elnevezésű programjain, és akár hozzájuk közeli eseményeket is kereshetnek, ahol kipróbálhatják a havas sportokat. Évente több mint 1000 eseményt rendeznek, azaz több mint 1000 oka van, amiért érdemes kipróbálni a havas sportokat.

A havas sportok gyerekkorom óta az életem részei. Rengeteg boldog pillanatot szereztek nekem, és a hozzám közel állóknak. Örömmel osztanám meg ezt az élményt másokkal is, így menjünk ki, szórakozzunk, és élvezzük az izgalmakat, amit a havas sportok adhatnak!

GIAN-FRANCO KASPER

NEMZETKÖZI SÍSZÖVETSÉG ELNÖKE

Így tudsz beleváGni:

Érdekel mi szükséges ahhoz, hogy  belevágj ebbe a sportágba? 

Mi összegyűjtöttük neked, hogy mi kell hozzá és azt is, hogy hol találod az ezzel a sportággal foglalkozó klubokat. 

Ismerkedj meg jobban a síeléssel

hírek