SNOWBOARD

A sportág bemutatása

A snowboardozás magyar jelentése hódeszkázás, azaz a havon történő siklás egyetlen deszka segítségével, amelyre a sportoló mind két lába egyaránt rögzítve van. A snowboardozásnak több válfaja létezik, amelyeket a különböző irányzatok és az azon belüli speciális versenyszámok határoznak meg.

Alapvetően három stílusirányzat létezik: freestyle (szabadstílus), Albin (lesiklás) és mindennek az alapja, a freeride (szabadcsúszás).

A freestyle snowboardozás legalapvetőbb célja a minél látványosabb trükkök bemutatása. A sportolók simán a pályán (flat tricks), a parkokban különböző elemeken (slider, box, kicker), illetve félcsőben (half pipe) gyakorolják látványos trükkjeiket. Az alpin snowboardozás lényege a gyorsaság. A sebesség megszállottjai először az élen vezetett fordulókat sajátítják el (carving technika), majd pályákat tűznek maguknak, hogy a kapukat kerülgetve, az idővel harcolva küzdjenek meg a győzelemért.

A freeride, azaz a szabadcsúszás lételeme a szabadságérzés. Minden snowboardozás alfája és omegája a mélyhó-snowboardozás, az érintetlen havas felületek meghódítása az erdőkben és pálya melletti hegyoldalakon.

Története

A snowboardozás fi atal, de annál dinamikusabban fejlődő sportág. Az 1960-as években Amerikában Sherman Poppen unatkozó gyermekeinek két sílécet összecsavarozva alkotta meg a „snurfert”, amely a szörfözés, a gördeszkázás és a síelés örömeit ötvözte. A sportszer futótűzszerű elterjedését komoly fejlesztések és versenyek kísérték. Később a sportág halhatatlan legendája, Jake Burton Carpenter kifejlesztette saját kötésrendszerét, amellyel rögzítette a lábakat a deszkára, és ezzel megszületett a ma már snowboard néven ismert sporteszköz.

Az 1990-ben létrejött Nemzetközi Snowboard Szövetség (ISF) a snowboardsport saját legfelsőbb szervezete volt, de a Nemzetközi Síszövetség (FIS) is irányítása alá akarta vonni a sportágat. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság a Nemzetközi Síszövetséget ismerte el mint a snowboard szabályozótestületét.

Miért a Snowboard?

Minden szezonban látunk olyan gyerekeket, akik első alkalommal próbálják ki a téli sportokat. Nem az számít, hogy felnőve a legkiválóbb síelők lesznek-e – mi azt szeretnénk látni, hogy a síelés és a hódeszkázás az életük részévé válik. Ez a vízió a Nemzetközi Síszövetség (FIS) „Vigyük ki a gyerekeket a hóra!” elnevezésű kampányának fő inspirációja. A kampányt 2007 novemberében mutatta be a Nemzetközi Síszövetség tanácsa.

Télen általában az emberek hibernálják magukat. Az időjárás, a rövid nappalok és a hideg miatt ez érthető is. Viszont a beltéren töltött tél nagyon hosszú négy hónapot jelenthet. A megoldás a kültéri időtöltés! A tudomány is rámutatott a depresszió csökkentése és a sport közötti kapcsolatra. A modern technológiának köszönhetően mindannyian élvezhetjük a télen kültéren töltött időt: a meleg ruhák, a hatékony közlekedés és a könnyedén elérhető szolgáltatások segítenek újra feltölteni az elemeinket. A gyerekek télen is a különböző tevékenységek széles köréből választhatnak. De a havas sportok egyedülállók.

A síelés, a hódeszkázás vagy a hóban eltöltött idő egyedi, mivel egyaránt lehet kikapcsolódásként vagy versenyszerűen űzni ezeket. A dombról síléccel, snowboarddal vagy műanyag eszközzel való lecsúszás egyszerű módja annak, hogy jól érezzük magunkat.

Továbbá a havas sportok fizikai tulajdonságai lehetővé teszik, hogy a szülők is együtt játszhassanak gyerekeikkel. Így a szülők is éppen olyan jól szórakozhatnak, mint a gyerekeik.

A havas sportok szerény gyökerekkel indultak, de már évtizedek óta űzik azokat. A Vigyük ki a gyerekeket a hóra! kampányán keresztül a Nemzetközi Síszövetség elkötelezte magát a sport népszerűsítése mellett. Minden család és gyerek részt vehet a kampány World Snow Day és a SnowKidz elnevezésű programjain, és akár hozzájuk közeli eseményeket is kereshetnek, ahol kipróbálhatják a havas sportokat. Évente több mint 1000 eseményt rendeznek, azaz több mint 1000 oka van, amiért érdemes kipróbálni a havas sportokat.

A havas sportok gyerekkorom óta az életem részei. Rengeteg boldog pillanatot szereztek nekem, és a hozzám közel állóknak. Örömmel osztanám meg ezt az élményt másokkal is, így menjünk ki, szórakozzunk, és élvezzük az izgalmakat, amit a havas sportok adhatnak!

GIAN-FRANCO KASPER

NEMZETKÖZI SÍSZÖVETSÉG ELNÖKE

Így tudsz beleváGni:

Érdekel mi szükséges ahhoz, hogy  belevágj ebbe a sportágba? 

Mi összegyűjtöttük neked, hogy mi kell hozzá és azt is, hogy hol találod az ezzel a sportággal foglalkozó klubokat. 

Ismerkedj meg jobban az síeléssel

hírek