SPORTLÖVÉSZET

A sportág bemutatása

A sportlövészet űzése során szigorú biztonsági követelmények betartása mellett, körültekintő részletességgel meghatározott szabályok által használható fegyverekkel, lőszerekkel és ruházatban a sportlövő törekszik a céltárgyként szereplő lőlap közepét vagy a repülő korongot minél többszöri eltalálni vagy lelőni.

A lőlapok általában 1-től 10-ig terjedő köröket tartalmaznak, ahol a tízes kör a legjobb, amely verseny- és fegyvernemenként más és más átmérőjű (például 10 m légpuska 0,5mm, 50 m szabadpisztoly 6,0 cm). A koronglövő versenyszámokban használatos kirepülő korongok mérete a különböző versenyszámokban azonos, esetleg a színük változhat. A találat értékét nem befolyásolja, hogy egy darabka tört le belőle, vagy porrá lőtték a találat során.

A sportágban puskával, pisztollyal és sörétes fegyverrel űzött versenyszámok ismertek. Többségük inkább statikus, a mozdulatlanságra való törekvést igénylő, de vannak dinamikus, a fegyverrel végrehajtott mozgássor közben, a céltárgy mozgása által időben és térben meghatározott versenyszámok is.

Története

A lövészsport története elválaszthatatlan a fegyverek fejlődésének történetétől, a kettő párhuzamosan, egymást befolyásolva fejlődött. A cél valamilyen eszközzel való leküzdése, eltalálása mint első lépés után a lőpor feltalálása és elterjedése az 1100-as éveket követően adta meg a lökést a lőfegyverek kifejlődéséhez, ami magával hozta a céllövészet fejlődését is. Az első céllövő versenyeket az 1280-as években a németországi Schrolidnitzben rendezték. 1300 után alakultak az első lövészklubok, lőterek épültek, versenyszabályok formálódtak. Az 1500-as években már rengeteg lövészversenyt rendeztek 100-200 m-es távolságra kitett nagy céllapokra. Az 1800-as években alakultak az első szövetségek, Svájcban, Németországban és Ausztriában.

1897-ben rendezték az első világbajnokságot, és 1959-ben avattak első alkalommal Európabajnokot. Olimpiákon két esemény kivételével (1904, 1928) mindig szerepelt a sportág, ahol 2–28 versenyszámban állhattak fel a versenyzők az olimpiai dobogóra, és a győztesek hallgathatták nemzetük himnuszát.

Miért az atlétika?

A sportlövészet már az olimpiai játékok 1896-os alapításakor az olimpiai program része volt, és azóta is megtalálható a programban. A sportlövészet formája folyamatosan változik, egyre változatosabbá válik.

A sportlövészet minden kontinensen népszerű sportág.
A Nemzetközi Sportlövő Szövetség 161 nemzeti szövetséget fog össze, amelyek közül 100 vesz részt rendszeresen az olimpiai játékokon.

A háromnapos sportlövő versenyek valódi sportmaratonnak számítanak, ahol a versenyzőknek nem csupán jó fizikai állapotban kell lenniük, de hatalmas önuralomra és kiváló koncentrációs képességre van szükségük. A versenyzők tiszteletet mutatnak ellenfeleik iránt, és a legmodernebb technológiai újításokat alkalmazzák a versenyek során.

VLADIMIR LISIN

NEMZETKÖZI SPORTLÖVŐ SZÖVETSÉG ELNÖKE

Így tudsz beleváGni:

Érdekel mi szükséges ahhoz, hogy  belevágj ebbe a sportágba? 

Mi összegyűjtöttük neked, hogy mi kell hozzá és azt is, hogy hol találod az ezzel a sportággal foglalkozó klubokat. 

Ismerkedj meg jobban az asztalitenisszel

hírek