SPORTMÁSZÁS

A sportág bemutatása

A sportmászás bemutatásához az olimpiai játékok mottóját használjuk: „Citius, Altius, Fortius!”, azaz „Gyorsabban, magasabbra, erősebben!”.

A mottó első szava: Citius! „Gyorsabban!”. A gyors mászást egy 15 méter magas falon kialakított, szabvány útvonalon végzik.
A ver senyzők egymás mellett, két teljesen egyformán felépített pályán másznak, és az eredményről az időmérő készülék dönt.
A mászókat biztonsági kötelek védik. Az aktuális világrekordok hihetetlenül gyorsak: a férfiak a fal legmagasabb pontján lévő mechanikus időmérőt 5,5 másodperc, míg a nők 7,35 másodperc alatt érték el.

A mottó második szava: Altius! „Magasabbra!”. A versenyeken a sportolók bizonyos idő alatt, megegyező útvonalon megpróbálják elérni a legmagasabban lévő pontot, a fal tetejét. A versenyzőknek útvonalanként egy próbálkozásuk van. 

Ha nem sikerül teljesíteniük, vagy leesnek, akkor a pontjaikat az útvonalon elért legmagasabb pont értéke alapján számítják ki. Ebben a versenyszámban is biztonsági kötelek gondoskodnak a mászók biztonságáról.

A mottó harmadik szava: Fortius! „Erősebben!”. Az akrobatikus jellegű boulder a legfiatalabb és ugyanakkor a legkedveltebb versenyforma. Erő, dinamika és technika szükséges, hogy a versenyzők megoldják az 5 méteres falon elhelyezett 5-15 boulderből álló „problémát” A földre esés ellen biztonsági hálók védenek. Az atlétáknak lenyűgöző és kihívást rejtő mozdulatokat kell végrehajtani az egyes pontok teljesítéséhez a lehető legkevesebb kísérlet mellett, ahogy továbbhaladnak a következő pontra.

Története

Ha a sportmászás történetét szeretnénk elmondani, a klasszikus módon kell feltennünk a kérdést: Mit adtak nekünk az Alpok vad csúcsainak és a Yosemite fölénk tornyosuló gránitfalainak félelem nélküli megmászói? A sportmászást! Valószínűleg a hozzájuk hasonló fanatikus mászók építették az első mászófalakat, és helyezték el a problémákat, hogy a nap bármely szakában, esős vagy havas időben is hódolhassanak szenvedélyüknek. Röviddel ezután kezdődött a sportmászás története. A sportág múltja mindössze néhány évtizedes, jelene izgalmas és folyamatosan változó, jövője nagyszerűnek ígérkezik.

Az első gyorsasági versenyt a Szovjetunióban tartották az 1940-es években. A sportág az 1980-as években Európából indult világot meghódító útjára. Kezdetben a versenyeket természetes sziklákon tartották, de a ’90-es évektől Európa, Japán és az USA első hatalmas csarnokaiba helyezték át azokat. Az első világkupát 1991-ben, az első ifjúsági világkupát pedig 1992-ben rendezték meg. A harmadik, és jelenleg legnépszerűbb sportág, a boulder 1998-ban vált versenyszámmá. Tíz évvel később az első paramászóknak is lehetőségük lett kiállni egymás ellen. A sportmászás a 2020-as tokiói olimpia programjában is szerepel.

Miért a sportmászás?

Mi itt az IFSC-nél (Sportmászás Nemzetközi Szövetsége) szeretjük azt mondani, hogy az egyik alapvető emberi mozgás a mászás, már akkor mászunk, amikor még fel sem tudunk állni és járni.

A mászás egy ösztön.

Mindenütt a földön sok millió ember mászik rendszeresen kint a szabadban, és teremben: naponta csaknem 3 000 ember próbálja ki a mászást először. Oly sok ember találja a három sportmászás fajtát (gyorsasági mászás, hegymászás, sziklamászás) a személyiségéhez legjobban illőnek.
A sportmászó termek és helyszínek több mint 150 országban terjedtek már el. A mi sportunk nemcsak a látványos versenyei miatt ünnepelt, hanem a társadalmi értékei miatt is, tanúsítja ezt az is, hogy sok országban bekerült az iskolai testnevelési kerettantervbe, továbbá vannak mozgássérült és más hátránnyal élő embereknek szóló programjaink is.

A gyors fejlődés és növekedés – ma már sok fejlődő országban is bejegyzett sport – bizonyítja, hogy ezt a sportot alternatívaként lehet ajánlani; egy fiatalos, látványos tevékenység bármilyen korú ember számára, mindenhol.

2015-ben, az Olimpiai Szervező Bizottság ajánlotta a sportmászást a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnak, mint új sportágat a 2020-as tokiói olimpiára, ezt egy prezentáció követte, amit mi 2015. augusztusban mutattunk be Tokióban. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság a végső döntését Rio de Janeiróban hozta meg 2016. augusztus 3-án, éppen a riói olimpiai játékok megnyitója előtt: a sportmászás egy olimpiai sport, az IFSC egy nemzetközi olimpiai szövetség.

A Riót követő utóbbi hónapokban, a rivaldafénytől távol, keményen dolgoztunk, és nagyon, nagyon boldogok vagyunk, hogy a sportmászás is része lesz a 2018-as ifjúsági olimpiának Buenos Airesben.

Hisszük, hogy a sportmászás egyedi: semmi sincs az olimpiai játékokon, ami a mászáshoz hasonlatos.

MARCO MARIA SCOLARIS

SPORTMÁSZÁS NEMZETKÖZI SZÖVETSÉG ELNÖKE

Így tudsz beleváGni:

Érdekel mi szükséges ahhoz, hogy  belevágj ebbe a sportágba? 

Mi összegyűjtöttük neked, hogy mi kell hozzá és azt is, hogy hol találod az ezzel a sportággal foglalkozó klubokat. 

Ismerkedj meg jobban az asztalitenisszel

hírek