SÚLYEMELÉS

A sportág bemutatása

A súlyemelés során a versenyzők egy dobogón súlyzótárcsákkal ellátott rudat emelnek a földről a fej fölé kétféle módon, fogásnemben: a szakításban és a lökésben. A 2 fogásnem legjobb eredményének összesítése adja az összetett eredményt.

A 2020-as olimpián hét férfi és hét női súlycsoportban rendeznek versenyt. A sportág egyéb versenyeit – országos szinttől a világszintig – 10-10 súlycsoportban rendezik. Aki a verseny során nagyobb súlyt tud felemelni, az a győztes.

A szakítás során a versenyző a combjával megdobott súlyt egyből a feje fölé emeli, s közben leguggol, majd ebből a pozícióból nyújtott kézzel feláll.

A lökés során a versenyző előbb guggoló helyzetig emeli a súlyt oly módon, hogy aztán a vállain nyugtatja, majd egy gyors, már-már ugró mozdulattal felegyenesedik, lábait előre, illetve hátraviszi, s közben kilöki a súlyt, majd igyekszik a lábait egyenesbe hozni.

Amikor a mozdulatsorok befejeződtek, attól fogva a versenyzőnek a bíró „LE” jelzéséig kell egyenesen, kinyújtott karral állnia a feje fölött tartott súllyal. A keze nem rogyhat be, nem nyomhat bele úgymond a gyakorlatba – amelyet a bírók minősítenek: ha a háromból legalább kettő fehér lámpát gyújt, akkor a gyakorlat érvényes, ha többségben vannak a piros lámpák, a gyakorlat érvénytelen. Szintén érvénytelen a gyakorlat, ha a versenyző elejti a súlyt a mozdulatsor közben, vagy fel sem tudja rántani.

Egy versenyzőnek mindegyik fogásnemben három kísérlete lehet.
A súlyok nagyságán csak felfelé lehet változtatni, ugyanakkor nem tiltott egy érvénytelen gyakorlatot követően magasabb súlyon
próbálkozni.

A versenyző összetett eredményét a két legnagyobb érvényes gyakorlat alapján számolják – azonos felemelt súlynál az van előnyben, aki a verseny során előbb emelte azt fel.

Története

Alapsport, mely megannyi más sportág „segédlete” – önmagában az emberi erő egyik alapvető mérőeszköze, s mint ilyet, már az ókori Egyiptomban és Görögországban is művelték.

Minthogy a nemzetközi színtéren már a 19. században elterjedt, a súlyemelés egyike lett azon kevés sportágaknak – az atlétika, az úszás, a torna, a vívás, a birkózás, a lövészet és a kerékpározás társaságában –, amely helyet kapott az 1896-os olimpia programján. Nem csoda: már öt évvel korábban megrendezték az első világbajnokságot Londonban. Később mind népszerűbbé vált a súlyemelés, amelyet eleinte az osztrákok, a németek és a franciák uraltak, később belépett Amerika és Egyiptom, majd a II. világháború után keletre tolódott a súlypont, szovjetek és a bolgárok vették át a hatalmat a férfiaknál. Női világbajnokságok 1987 óta vannak. Manapság Ázsia a legerősebb kontinens, különösen a kínai, iráni és volt szovjet köztársaságok súlyemelésének ereje miatt, de Európa is visszanyerte régi pozícióit, valamint Dél-Amerika nagy erőkkel képviselteti magát.

Világbajnokságokat – felnőtt, junior és ifjúsági szinten – évente rendeznek, de a súlyemelés szerepel az összes nagyobb kontinentális és regionális multisport játék programján is.

Olimpiai múlt

Az első, 1896-os szereplés óta többször alakult mind a versenyprogram, mind a súlycsoportok. Többször változtattak a súlycsoportokon, legutóbb a kilencvenes években helyezték át a testsúlyhatárokat, illetve 2018-ban alakítanak ki új súlycsoportrendszert. A női súlyemelés a 2000-es sydney-i olimpia óta szerepel a programban; jelenleg már 50-50% arányban a férfiakkal. A versenyprogramot tekintve 1972 óta stabilan tartja magát a 2 fogásnemben – szakításban és lökésben – rendezett verseny. Az olimpiai értékelésben fogásnemenként nem osztanak érmet, csak az összetett eredmény számít.

Miért a súlyemelés?

Üdvözlünk a súlyemelés világában!
Arra készülsz, hogy sportot válassz, és nem tudod, melyiket?

A mai bőséges sportkínálat mellett teljesen érthető, hogy zavarban vagy. Azonban valószínűleg, bármelyik sport mellett is fogsz dönteni, súlyokkal és rúddal kell majd dolgozni, mivel ez az erő fejlesztésének alapvető eszköze. Akkor, miért ne csinálnád ezt, mint fő sporttevékenységet?

Mint a Nemzetközi Súlyemelő Szövetség elnöke, mely szervezet világszerte 190 országban van jelen, de úgy is, mint valaki, aki 45 éve vesz részt ebben a nemzetközi olimpiai sportágban, én is jó lelkiismerettel bátorítom a fiatalokat – lányokat és fiúkat egyaránt – a súlyemelésre. A súlyemelés univerzális, és könnyen elérhető minden alkatú, minden méretű és minden korú ember számára. Az erő fejlesztése mellett technikát fog tanítani neked, mozgékonyságot, gyorsaságot, egyensúlyt, összpontosítást és koncentrációt – olyan képességeket, amelyeket jól tudsz majd használni az élet minden más területén is, és a jövőbeni munkahelyeden.

Még ha nem is szeretnél versenyző lenni, a súlyemelés egész életedben veled maradhat, és segíthet neked megőrizni az egészséged és a fittséged. Nézd meg egy súlyemelő esemény izgalmát és drámáját, és csatlakozz a legközelebbi klubhoz, hogy egy életre szóló élmény részesévé válhass!

DR. AJÁN TAMÁS

NEMZETKÖZI SÚLYEMELŐSZÖVETSÉG

Így tudsz beleváGni:

Érdekel mi szükséges ahhoz, hogy  belevágj ebbe a sportágba? 

Mi összegyűjtöttük neked, hogy mi kell hozzá és azt is, hogy hol találod az ezzel a sportággal foglalkozó klubokat. 

Ismerkedj meg jobban a súlyemeléssel

hírek

Így tudsz beleváGni:

Érdekel mi szükséges ahhoz, hogy  belevágj ebbe a sportágba? 

Mi összegyűjtöttük neked, hogy mi kell hozzá és azt is, hogy holt találod az ezzel a sportággal foglalkozó sportszövetségeket. 

Ismerkedj meg jobban az asztalitenisszel

Videók

Itt megjelenítünk videókat sportszövetségekről.

Amíg nincsen videó róluk, addig ezt a blokkot elrejtjük.

XY sportszövetség

Erről a sportszövetségről röviden annyit kell tudni hogy…

Plusz cím és egyéb elérhetőségek

XY sportszövetség

Erről a sportszövetségről röviden annyit kell tudni hogy…

Plusz cím és egyéb elérhetőségek

XY sportszövetség

Erről a sportszövetségről röviden annyit kell tudni hogy…

Plusz cím és egyéb elérhetőségek

XY sportszövetség

Erről a sportszövetségről röviden annyit kell tudni hogy…

Plusz cím és egyéb elérhetőségek