SZÁNKÓ

A sportág bemutatása

A szánkózás a ródlizás versenysport változata. A sportolók jeges pályákon csúsznak lefelé háton fekve egy kis szánkóban, miközben akár a 140 km/h sebességet is elérhetik.

A kormányzást a vádlival a szánkó sínjeire mért nyomással vagy a versenyző testének a szánkóhoz történő nyomásával érik el.

A szánkózásnak négy különböző olimpiai versenyszáma van: női egyes, férfi egyes, páros és csapatváltó. Párosban két versenyző ül a szánkóban, férfiak és nők egyaránt.

Csapatverseny esetén a női egyes, a férfi egyes, valamint a páros indulnak egymás után, miközben mérik az időt.

 

Története

A 18. század közepén angol turisták százai versenyeztek az első szánkóversenyeken a svájci Alpok természetes pályáin.
Néhány évvel később ezeket a versenyeket már a St. Moritzban kialakított különleges jégpályákon rendezték meg. Röviddel a századfordulót követően az osztrák Innsbruckban tartották meg az első teljesítmény-alapú szánkóversenyeket. Az első versenyszánkó szövetséget 1911-ben alapították Németországban. Röviddel ezután, 1914-ben Ausztriában rendezték meg az első Európa-bajnokságot. 46 évvel később, 1957-ben megalapították a Nemzetközi Versenyszánkó Szövetséget (FIL).

A tervek szerint az 1960-ban, az amerikai Squaw Valley-ben rendezett téli olimpiai játékokon a szánkózás is szerepelt volna az olimpiai programban, de takarékossági okokból a szervezők mégsem építették fel a szánkópályát. Ezért a szánkó sportág olimpiai premierje négy évvel később, 1964-ben, az innsbrucki olimpián történt meg.

Miért a szánkózás?

A szánkózás az egyik legrégebbi téli sport. Továbbá ez az egyik leggyorsabb sport – a versenyzők a hátukon fekszenek az apró szánkóban, lábukat kinyújtják maguk előtt, és egy jeges pályán 140 km/h sebességgel fékek nélkül száguldanak lefelé. De legfőképpen: a szánkózás jó buli! Ki ne emlékezne arra, amikor gyerekkorában fából készült szánkón ülve vagy fekve csúszott lefelé a havas domboldalról a barátaival? Ma azonban a szánkózás egy teljesítménysport, mely kiváló atlétikai képességeket igényel amellett, hogy a szánkót aprólékosan fel kell készíteni a versenyekre.

A szánkózás gyakorlásával bárkinek esélye lehet olimpiai bajnokká válni, mivel a sportág már 1964 óta az olimpiai program része. Napjainkban 4 aranyérmet adnak át az olimpiákon: egyet-egyet három versenyszámban, a női egyesben, a férfi egyesben és a párosban, illetve egyet a csapatváltóban.

Bármely évszakban gyakorolja a szánkózást, sok sikert kívánok hozzá, és azt kívánom, hogy a személyes fejlődés mellett rengeteg vidám pillanatot éljen át! Remélem, Ön is legalább annyira fogja élvezni, ahogy én tettem, amikor olimpiai versenyző voltam.

JOSEF FENDT

NEMZETKÖZI VERSENYSZÁNKÓ SZÖVETSÉG ELNÖKE

Így tudsz beleváGni:

Érdekel mi szükséges ahhoz, hogy  belevágj ebbe a sportágba? 

Mi összegyűjtöttük neked, hogy mi kell hozzá és azt is, hogy hol találod az ezzel a sportággal foglalkozó klubokat. 

Ismerkedj meg jobban a versnyszánkóval

hírek