SZINKRONÚSZÁS

A sportág bemutatása

A szinkronúszás* zenekíséretre csoportosan bemutatott vízi gyakorlatokból álló sportág, másik elnevezése műúszás.
A művészi sportok közé tartozik, férfiak és nők is részt vehetnek a világbajnokságon. A férfi ak versenyszámát (páros program) 2015-ben vezette be a FINA a világbajnokság programjába. A szinkronúszásban négy versenyszámot különböztetünk meg: egyéni, páros, csapat és kombináció. A versenyzők szinkronizált gyakorlatokat mutatnak be, viszont csak a páros és csapatban végzett gyakorlatok szerepelnek az olimpiai programban.

A hagyományos csapatgyakorlatot 8, a modernebb kombinációs kűrt* 10 versenyző mutatja be. Mindegyik versenyprogram két részből áll, egy-egy rövid, illetve hosszú kűrt kell bemutatni, melyet a bírók 0–10 pontig értékelnek. A rövidprogram elemeit előírják a szabályok, a hosszúprogramban nincs ilyen kötöttség. 

A rövid- és szabadprogramokra adott pontszámok átlagából számolják ki a végső sorrendet. A szabadkombinációs kűrgyakorlathoz nincs rövidprogram: itt szó szerint szabadon választhatók meg azok az elemek, amelyekből a kűr felépül, egyéni, páros, vagy akár hármas felállás is szerepelhet a gyakorlat során, amelynek lényege a látványosság, szórakoztatás.

A fiatalabb korosztályoknál (18 év és az alatt) a rövidprogram helyett ún. kötelező gyakorlatok szerepelnek a versenyeken. Egy-egy kötelező gyakorlat egy, a FINA Szinkronúszó Technikai Bizottsága által olimpiai ciklusonként előre meghatározott mozgássorból áll, korosztályonként más és más. Egy verseny alkalmával ezekből a gyakorlatokból négyet kötelező bemutatni a versenyzőknek, egyesével, a bírók előtt.

Története

A mai sportág előfutára Esther Williams hollywoodi színésznő volt, akinek a filmjeiben látható „vízi revük” új színfoltot jelentettek az amerikai musicalek világában. Nem csoda, hogy a szinkronúszás először az Egyesült Államokban és Kanadában honosodott meg, ahol népszerűsége azóta is töretlen. A szinkronúszás hamarosan meghódította Európát és a Távol-Keletet.

Elsőként 1984-ben, Los Angelesben avattak olimpiai bajnokot ebben a sportágban.
Az Európa-bajnoki dobogót kezdetben az angolok uralták, 1995 óta az oroszok kerültek az élmezőnybe, de erős szinkronúszó gárdája van többek között a franciáknak, a spanyoloknak, az olaszoknak és a görögöknek is.

Miért a szinkronúszás?

A nemzetközi szövetségünk nagyon büszke arra, hogy hat látványos vízi sportág irányító testülete – úszás, vízilabda, műugrás, szinkronúszás, nyílt vízi úszás és toronyugrás. A vízi sportok manapság a siker márkái, és a FINA-t jogosan tartják az olimpiai program egyik pillérének – nagy csillagjaink vannak, akik szuper teljesítményeket nyújtanak, és elbűvölik a nézőket és a tévénézőket a kimagasló sporteseményeken.

A FINA legjelesebb látványossága, a világbajnokság (minden páratlan évben szervezik meg), az egyik legfontosabb sportverseny a bolygón, amit tévénézők százmilliói néznek meg mind az öt kontinensen. A sportágunk népszerűsége és a 208 nemzeti szövetségből származó elkötelezett sportolók, edzők és tisztségviselők a szilárd bizonyítékai annak, hogy a FINA elkötelezetten fejleszti a vízi sportágakat világszerte.

DR. JULIO C. MAGLIONE

NEMZETKÖZI ÚSZÓSZÖVETSÉG ELNÖKE

Így tudsz beleváGni:

Érdekel mi szükséges ahhoz, hogy  belevágj ebbe a sportágba? 

Mi összegyűjtöttük neked, hogy mi kell hozzá és azt is, hogy hol találod az ezzel a sportággal foglalkozó klubokat. 

Ismerkedj meg jobban a szinkronúszással

hírek