SZÖRF

A sportág bemutatása

A windsurf, azaz a szörfözés során egy deszka és egy vitorlázat segítségével a szél és a hullámok erejét kihasználva halad előre a sportoló. Több szakága létezik, többek között szlalom, sebességi, pályaverseny, freestyle (szabad stílus), wave (hullám), melyekhez más és más felszereléseket használnak. Egyszerre technikai és taktikai sportág, összetett képességeket igényel. A szörfözés kisebb és nagyobb tavakon is űzhető.

Története

1948-ban, egy Newman Darby nevű amerikai fiatalember ötlete alapján született meg a szörfözés gondolata. 1962 tavaszán, Kaliforniában Jim Drake – aki egyébként a kormánynak dolgozott titkos repüléstechnikai kísérletekben – és barátja, Hoyle Schweitzer fejéből pattant ki az első igazi windsurf terve, és 1967 májusára elkészült a WINDSURFER néven gyártott első modell.

Eleinte úgy tervezték, hogy nem is lesz szükség vitorlára a hullám meglovaglásakor, mert az eszköz használata csupán a helyzetváltoztatást és az odajutást fogja segíteni. A szörfözés az 1970-es években terjedt el igazán, ennek hatására több márkanév is megjelent a szörfgyártásban. A korai, nagy súlyú deszkákat és háromszögvitorlákat a korszerűbb technológiával gyártott rövidebb, könnyebb, fordulékonyabb eszközök kezdték felváltani. A vitorlákat eleinte dacon nevű vászonból készítették, amit az árboc feszített ki a boom (bum) segítségével. A technológia mára rengeteget fejlődött, megjelentek az új megoldások az epoxy árbocoktól elkezdve a száz százalékig karbon összetételű árbocokig és boomokig. A vitorlát erős monofilm és x-ply anyagokból készítik, melyek sokkal nagyobb erőt tudnak elviselni. 1984 óta olimpiai sportág.

Miért a szörf?

A Nemzetközi Vitorlás Szövetség elnökeként megtiszteltetés számomra megosztani az olvasókkal e sport történetét és bemutatni a jövőbeli izgalmas kezdeményezéseinket. A vitorlázás gyönyörű sport, hosszú és eredményes története van a nyári olimpiai játékokon, és már az 1896-ban megrendezett első Olimpián is szerepelt. Egy évszázadon keresztül a tengerészek testesítették meg az olimpiai értékeket és ideált, ezzel hozzájárulva egy olyan egyéni környezethez, amely nemcsak a sportolók új generációját inspirálta, de az elszánt szurkolók szenvedélyéből is táplálkozott.

A vitorlázás egy életre szóló sport, és mi a Nemzetközi Vitorlás Szövetségnél teljes szívvel támogatjuk a sportág fejlődését és növekedését a világ minden táján, ezzel biztosítva annak hosszú és fenntartható jövőjét. Az új programkezdeményezések által célunk egyre több fiatallal megismertetni a sportágat, hogy a régóta meglévő versenyzőink megkapják a szükséges támogatásokat céljaik eléréséhez, és világszerte kapcsolatba lépjenek a szabadidős vitorlázókkal és szurkolókkal. Viszont az óceánok őrzőiként elköteleztük magunkat a világ vizeinek védelme és a környezetünk megóvása mellett, amellyel jól haladunk.

Rio de Janeiro partjaitól kezdve – ahol a tengerészek a Megváltó Krisztus figyelő tekintete alatt versenyeznek –, Tokióig és a lenyűgöző Fuji-hegyig, a vitorlázás az anyatermészet szívének legikonikusabb látványt nyújtó sportja. Az elkövetkező években a Nemzetközi Vitorlás Szövetség a lehetőségek kiaknázására fog törekedni a környezet és a technológia közötti kötelék harmonizálása céljából annak érdekében, hogy 2020-ra szurkolók millióit hozza közelebb hozza a vitorlázáshoz.

KIM ANDERSEN

WORLD SAILING ELNÖKE

Így tudsz beleváGni:

Érdekel mi szükséges ahhoz, hogy  belevágj ebbe a sportágba? 

Mi összegyűjtöttük neked, hogy mi kell hozzá és azt is, hogy hol találod az ezzel a sportággal foglalkozó klubokat. 

Ismerkedj meg jobban a Szörffel

hírek