TAEKWONDO

A sportág bemutatása

A taekwon-do koreai eredetű harcművészet. Hagyományos jellegét megtartva ugyancsak napjaink egyik legnépszerűbb, modern olimpiai küzdősportja. Mozgásanyaga: alaptechnikák, formagyakorlatok, töréstechnika, önvédelem és küzdelem.

A „taekwon-do” kifejezés koreai eredetű. A három szókép összevonásából kialakított név: TAE = lábtechnika vagy rúgás, KWON = kéztechnika vagy ütés, DO = művészet, út vagy módszer.
A WTF-taekwon-dóban a versenyzők szabad kézzel és lábbal (ütéssel és rúgásokkal), szigorú szabályok adta keretek között mérkőznek meg.

A WTF-taekwon-do szabályrendszere fullcontact, azaz teljes erővel kell a találatokatbe vinni az ellenfél szabályok által meghatározott testfelületére. A fejet kézzel (ütéssel) támadni tilos, ugyancsak tilos minden öv alá indított ütés vagy rúgás. 

Pontozásos sportág: testre végrehajtott ütés és rúgás 1 pont, testre végrehajtott 180 fokos vagy nagyobb ívben végrehajtott fordulórúgás 3 pont, fejre végrehajtott rúgás 4 pont. A megrendítő erejű találat (a vezető bírói számolás után) további 1 pontot ér. A több pontot szerző versenyző nyeri a találkozót. KO (kiütés) lehetséges.

A küzdőtér mérete 8 × 8 m, melyet 2,5 cm vastagságú, speciális edzőszőnyeg borít. A versenyzők 8-8 súlycsoportban (az olimpiákon 4-4) küzdenek egymással. A versenyzők ruházata: a WTF által meghatározott fehér ruha (dobok). Kötelező védőfelszerelések: fejvédő, mellkasvédő, alkar- és sípcsontvédő, lágyékvédő, kesztyű és fogvédő. Mérkőzésidő: 3 × 2 perc.

Sportjellege mellett megőrizte és a mai napig is állhatatosan ápolja a klasszikus harc-művészet legnemesebb vonásait.

Története

A taekwon-do több mint 2000 éves, Koreában kialakult harcművészet. Elterjedésében jelentős szerepet játszott a Silla királyság elit harci testülete, a Hwarangdo. Choi Hong Hi tábornok, a taekwon-do legendás alapítója 1918. november 9-én született. Befolyásos katonatisztként az 1950-es évek közepére létrehozta tudományos elvekre, a koreai szellemiségre és különleges lábtechnikákra épülő, új, kihívást jelentő harcművészetét, ami először a hadseregben került bevezetésre. A taekwon-dót – melyet ezért a nyugati világban eleinte még „military karate” néven is emlegettek – a saját parancsnoksága alá tartozó gyalogsági hadosztály katonái körében kezdte el oktatni, és ők próbálták ki először éles harchelyzetben is.

1973-ban megalakult dr. Kim Un Yong vezetésével a Taekwon-do Világszövetség (World Taekwon-do Federation, WTF). 1975-ben a WTF-et felvették az AGFIS (Nemzetközi Sportszövetségek Szervezete) tagjai sorába. 1980-ban a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) hivatalosan elismerte a WTF-et olimpiai sportágként.

Napjainkban 206 országban mintegy 80 millióan űzik ezt a látványos küzdősportot/harcművészetet.

Az első világbajnokságot 1973-ban, az első Európa-bajnokságot 1976-ban rendezték; azóta ezeket a versenyeket kétévenként tartják.

1988-ban a sportág bemutató versenyszám volt a szöuli, majd 1992-ben a barcelonai olimpián. 1994. szeptember 4-én a NOB hivatalos versenyszámként felvette a WTF-taekwon-dót a 2000. évi sydney-i olimpia programjába.

Miért az teakwon-do?

Sok oka van annak, hogy több mint 80 millió ember 208 országban a taekwon-do gyakorlását választja.

Ez egy sport mindenki számára. Nem számít, milyen magas vagy, nem számít, hogy fi ú vagy, vagy lány, nem számít, mennyi pénzed van, és nem számít, honnan származol. Mindenkit szeretettel fogadunk, és ti mind elkezdhetitek a gyakorlást még ma.

Azért, mert, nem úgy mint a többi sportban, itt nincs szükséged semmiféle eszközre vagy felszerelésre. Gyakorolhatod, bárhol is vagy!

Ha egyszer elkezded, nehéznek fogod találni, hogy abbahagyd. Látni fogod az előnyeit. Erősebb leszel, rugalmasabb, fürgébb és egészségesebb. Fegyelmet fogsz tanulni, mások iránti tiszteletet és toleranciát. Mindezek a tulajdonságok segíteni fognak téged az életben, nem csak a taekwon-dóban.

De mindenekfelett, jól fogsz szórakozni! A taekwon-do szórakoztató, izgalmas és biztonságos sport.
Ezért van az, hogy világszerte a menekülttáborokban a Taekwon-do Humanitárius Alapítvány fiatal embereknek taekwon-dót tanít. Ez egy annyira elérhető sport, és oly sok előnye van.


Miért is nem adsz magadnak egy lökést, és nézed meg, hogy a világon milliók miért választják a taekwon-dót?

CHUNGWON CHOUE

TAEKWON-DO VILÁGSZÖVETSÉG ELNÖKE

Így tudsz belevágni:

Érdekel mi szükséges ahhoz, hogy  belevágj ebbe a sportágba? 

Mi összegyűjtöttük neked, hogy mi kell hozzá és azt is, hogy hol találod az ezzel a sportággal foglalkozó klubokat. 

Ismerkedj meg jobban a TEAKWON-DO-VAL

hírek