TENISZ

A sportág bemutatása

A tenisz a világ sportágai közt az egyik legnépszerűbb. A teniszjátékot a teniszpályán két elkülönített térfélen játssza teniszütővel és teniszlabdával egyéni mérkőzés esetén egy-egy játékos, páros mérkőzés esetén pedig két-két játékos. A játék célja az ellenfél térfelére ütni a labdát úgy, hogy az ellenfél ne tudja azt szabályosan a térfelünkre visszaütni. Szabályos ütés, ha a játékos a labdát maximum egy lepattanás után visszaadja az ellenfél térfelére úgy, hogy a saját térfelén már nem pattan le, és az ellenfél térfelén a pályára esik. A teniszpályának szigorúan meghatározott méretei vannak.

A pálya teljes hossza 23,77 méter. Egy-egy térfél 11,89 méter hosszú. A pálya szélessége egyéni mérkőzés esetén 8,23 méter. Ekkor a pálya két szélén található 1,37 méteres folyosók nem számítanak a pályába. Páros játék esetén a két folyosó is érvényes: ekkor a pálya szélessége 10,97 méter. 

A pálya borítása különböző lehet (salak, fű, kemény, szintetikus), és ez sok tekintetben befolyásolhatja a játékot. A teniszben használatos alapvető ütések a következők: adogatás, adogatás-fogadás, alapütések, röpte,* lecsapás. Egy teniszmérkőzés labdamenetekből, játékokból (game), játszmákból (szett) áll.

Általában két nyert játszma jelenti a mérkőzés megnyerését. A hivatalos teniszmeccseket játékvezető irányítja, a vonalakat pedig vonalbírók figyelik, akik, ha a labda kint van, outot kiáltanak. A teniszmeccs menete, hossza szigorú szabályokhoz van kötve.

Története

A tenisz egy francia eredetű ütős labdajáték (jeu de paume) angolok révén továbbfejlesztett változata. A források szerint 1858 és 1870 között jött létre mai formájában, melynek szabályait Walter Clopton Wingfi eld angol őrnagy alakította ki. Az első tenisztornát 1876- ban rendezték meg Angliában. A modern, professzionális tenisz 1968-ban, az „openerá”-val (hivatásos, profi kor) kezdődött. Az év négy legnagyobb tenisztornája, a Grand Slam- versenyek, megnyitották kapuikat a hivatásos teniszezők előtt is. A sport lépésről lépésre amatőrből profi vá vált. Ekkortól tekinthetjük a sportot modernnek, s ekkor kezdődik meg a statisztikák, rekordok számontartása is. A férfi és női tenisz legfőbb célja a Golden Slam elérése lett: egy naptári éven belül megnyerni mind a négy Grand Slam-tornát (Ausztrál Nyílt Bajnokság, Francia Nyílt Bajnokság, Wimbledon, Amerikai Nyílt Bajnokság). A Nemzetközi Tenisz Szövetséget (ITF) 1913-ban alapították.

Miért a tenisz?

A tenisz egy egészséges, társasági és szórakoztató sport.
A Nemzetközi Tenisz Szövetségnél azt reméljük, hogy lehetővé tudjuk tenni fi atal emberek számára, hogy élvezzék a teniszezést, és kihozzák magukból a bennük rejlő lehetőségeket a játékban, függetlenül attól, hogy honnan származnak.
Büszkék vagyunk arra, hogy a tenisz 1988 óta kiemelkedő szerepet játszik az olimpiai játékokban, mikortól visszatért a full medal eventhez.

A teniszé a szerencse, hogy olyan sportcsillagokat tudhat magáénak, mint Rafael Nadal, Andy Murray és Serena Williams, akik minden negyedik évben az aranyéremért versenyeznek – mind egyéni aranyérmesek –, inspiráló karakterek, és példát mutatnak a fiatal sportolóknak.

Az évek során az olimpiai játékokon a tenisz biztosította a sport legjelesebb pillanataihoz a helyszínt, és a teniszezők az olimpiai érmet tekintik a legnagyobb elérhető eredménynek.

Ahogy a profi teniszben való részvételünkkel is az ITF (Nemzetközi Tenisz Szövetség prioritásai nőnek, és azáltal vezeti a játékot, hogy több embert inspirál arra, hogy játssza, kövesse és nézze a teniszt. Egy széleskörű fejlesztési programunk van, amely életeket változtat meg, és azt a célt tűzi ki maga elé, hogy olyan lehetőségeket kínáljon a fiatalságnak, melyről nem is álmodhatna.

DAVID HAGGERTY

NEMZETKÖZI TENISZSZÖVETSÉG ELNÖKE

Így tudsz beleváGni:

Érdekel mi szükséges ahhoz, hogy  belevágj ebbe a sportágba? 

Mi összegyűjtöttük neked, hogy mi kell hozzá és azt is, hogy hol találod az ezzel a sportággal foglalkozó klubokat. 

Ismerkedj meg jobban a tenisszel

hírek