TORNA

A sportág bemutatása

Az olimpiai sportágak közül ez a legrégebben megalapított nemzetközi szövetség. A torna mozgásanyaga természetes mozgásokból (többféle futás, járás, ugrás, mászás, stb.) és egyéb elemekből áll össze.

A tornaversenyeken számos különböző versenyszámot mutatnak be: a nőknél a felemás korlát, a gerenda, az ugrás és a talaj, míg a férfiaknál a gyűrű, a talaj, a lólengés, az ugrás, a korlát és a nyújtó szerepelnek. A nőknél a felemás korláton és a férfiaknál a nyújtógyakorlaton a tornász a kezével a szert fogva különböző lendületeket és óriásköröket, vagy ezek variációit mutatja be, miközben figyel mozdulatai végrehajtásának szépségére is. A gerendán a női tornában egy sajátos, az egyensúlyérzéket a tökéletesre fejlesztő mozgásanyagot kell megtanulni, és lehetőleg tökéletesen, hiba nélkül bemutatni. 

 

Az ugrás így történik: a tornász a 25 méteres nekifutás után felugrik a dobbantóra, majd egy akrobatikus mozdulat (általában bukfenc) végrehajtása után az ugrószerről ellökve magát végrehajt egy két lábra érkezést pontos leérkezéssel, oldalra elmozdulás nélkül. A férfiak a gyűrűn egyensúly- és lendületi elemekkel kombinált gyakorlatokat mutatnak be, ügyelve a gyűrű lehető legkisebb kilengésére. A férfi korlátgyakorlat két párhuzamos karfán történik. Ebben a gyakorlatban a tornászok óriási erőt és koordinációt igénylő egyensúly- és lendületi elemeket mutatnak be, miközben figyelnek a feszes, nyújtott lábtartásra és az egyenes testtartásra. A lólengés esetén a tornászok két darab kápával felszerelt szeren mutatják be a gyakorlatukat. Az úgynevezett „párosköröknél” két kézzel a kápákon és magán a szer testén támaszkodnak, miközben lábukat zárva és kinyújtva tartják. Ollók és bizonyos fajta pároskörök esetén a tornászoknak a lábterpesztés is megengedett.

Talajgyakorlat esetén a nők zenei kíséret mellett mutatják be gyakorlatukat. A férfiakhoz hasonlóan a nők balettmozdulatokat, tornagyakorlatokat, koreografált elemeket, valamint komplex és nehéz akrobatikus ugrásokat, vagy ezek kombinációját végzik el.

Ritmikus gimnasztika: A ritmikus gimnasztika olyan női sport, ahol a tornászok egyéniben és csoportban mutatják be zenés koreográfiájukat kéziszerek használatával vagy anélkül. A ritmikus gimnasztika programjai: egyéni komplex program, egyéni programok minden kézi szer esetén, és csoportos versenyszám. A Nemzetközi Tornaszövetség (FIG) az 5 tornaszer közül minden alkalommal kiválasztja, hogy melyek használhatók az egyéni és csoportos gyakorlatok bemutatásához. A FIG szabályai a nehézségük alapján osztályozzák az egyes elemek teljesítését. Néhány bemutató tartalmazhat akrobatikus, balett- és néptáncelemeket is.

Trambulin: A trambulin olyan sportág, ahol a sportolók a legmagasabbra „repülnek”. A trambulinversenyzők akár 10 méter magasságú ugrásokat is bemutathatnak, amely egy 3 emeletes lakóház magasságának felel meg, így ez a sport igazán megfelel az olimpiai játékok mottójának: „Magasabbra, gyorsabban, erősebben!”. A trambulinsportolók a következő kategóriákban versenyeznek: trambulin (egyéni), szinkron trambulin, dupla minitrambulin (DMT) és akrobatika. 

Története

Bizonyíthatóan a tornalovat kell a legősibb tornaszernek tekinteni. Az ókori római birodalom hadügyeiről szóló műben olvashatjuk, hogy a légiós katonák fából készült lovakon gyakorlatoztak. Ez a mozgó lóról leugrást, illetve az arra való felugrást jelenti. A 17. század végén a céllövő versenyek műsorában már a birkózás és a lóugrás is szerepel. A lótorna évtizedekig csak ugrást jelentett. A 19. század közepén a svájci tornászok jelentkeztek a ló kápáján támaszban, különböző láblendítéseket is tartalmazó kombinációs gyakorlatokkal. Az 1900-as párizsi olimpián a német tornászok már különböző pároskörzéseket is bemutattak. 1903-ban a Nemzetközi Tornaszövetség főversenyén, a világbajnokságok elődjén jelent meg a lóugrás különálló számként.

Miért a torna?

A korra, képességekre vagy a sportolási előzményekre való tekintet nélkül bárki végez-
het tornagyakorlatokat, és örömét lelheti a tevékenységben. Főként a gyerekekre fóku-
száltunk, de megcélozhatunk minden korcsoportot, és meg is kell ezt tennünk. Például az

idősebbek is gyakorolhatják ezt a sportot, amely egyébként valójában javasolt számukra
egészségük, fi zikai és szellemi frissességük megőrzéséhez.

Számomra a FIG olyan, mintha a családom lenne, ahol az apa törődik a gyermekei-
vel, akár még kisebbek, akár már felnőttek legyenek. Számos utat fedezhetünk fel a látó-
terünk bővítéséhez és új értékek létrehozásához. Ezek egyike a junior világbajnokságok,

melyeket már több fő sportágban is szerveznek. Az utóbbi években szemtanúi voltunk a

kültéri sportok forradalmának, így miért is ne lennénk része az olyan programok létreho-
zásának, mint a „strandtorna” vagy a „kültéri torna”?

(Forrás: http://www.fi g-docs.com/website/president/Morinari-vision-E.pdf)

WATANABE MORINARI

NEMZETKÖZI TORNA SZÖVETSÉG ELNÖKE

Így tudsz beleváGni:

Érdekel mi szükséges ahhoz, hogy  belevágj ebbe a sportágba? 

Mi összegyűjtöttük neked, hogy mi kell hozzá és azt is, hogy hol találod az ezzel a sportággal foglalkozó klubokat. 

Ismerkedj meg jobban a tornával

hírek