triatlon

A sportág bemutatása

A triatlon sorrendben úszásból, kerékpározás ból és futásból álló, állóképességi sportág. A három versenyszámot egymás után, pihenés nélkül kell teljesíteni, és a versenyidőbe a két szám közötti átöltözés ideje (az úgynevezett depóidő) is beleszámít. Mindhárom sportág ciklikus, egészséges környezetben, szabad levegőn űzhető, és az emberek természetes mozgásaira épülnek. A triatlon alapvetően egyéni sport, de rendeznek rendkívül izgalmas váltóversenyeket is. A triatlonsport „kistestvérei” az úszásból és futásból álló aquatlon és a futásból, kerékpározásból és ismételt futásból álló duatlon.

Története

A triatlon történetének kezdete Scott Tinley triatlontörténész szerint az 1920-as évek Franciaországának versenysorozatához nyúlik vissza, melynek akkori elnevezése „Les trois sports” („A három sport”) vagy „La Course des Débrouillards” („Az ügyesek versenye”). A versenyt a mai napig megrendezik Joinville-le-Pont közelében, Meulanban, valamint Poissy városában. Írásos feljegyzések bizonyítják, hogy rendeztek úszásból, kerékpározásból és futásból álló versenyeket 1920-ban, 1921-ben, 1945-ben és az 1960-as években. 1920-ban a „L ́Auto” nevű francia újság számolt be egy versenyről, melynek résztvevői 3 km futás és 12 km kerékpározás után átúszták a Marne-csatornát, mindezt szünet és pihenő nélkül.

Több (1921, 1927) újságcikk támasztja alá, hogy Marseilles-ben kerékpározás-futás-úszás sorrendben rendeztek „triatlon”-versenyt. Az első „modern” triatlonversenyt 1974. szeptember 25-én rendezték San Diegóban (Kalifornia). A kezdeményezés eszmei atyja és rendezője Jack Johnstone és Don Shanahan voltak, akik klubjuk, a San Diego Track Club segítségével valósították meg 46 résztvevővel a versenyt, melyre 1 dollár volt a nevezési díj. A táv: 2,8 mérföld* futás, 5,4 mérföld kerékpár, 0,25 mérföld úszás, 2 mérföld futás, 0,25 mérföld úszás folyamatos megtételéből állt.

A világ első mai értelemben vett triatlonversenye az 1975 májusában Mission Bay-ben* rendezett „Fiesta Island Race Triathlon” („Fiesta-szigeti triatlonverseny”) volt, ahol 0,5 mérföld úszás, 5 mérföld kerékpár és 5 mérföld futás volt a táv, amit teljesíteni kellett. A triatlon látványos bevonulását a sportágak közé az 1978 februárjában rendezett hawaii versenynek köszönheti, amely 3,8 km úszásból, 180 km kerékpározásból és a maratoni táv teljesítéséből állt.
1989 augusztusában alakult meg a Nemzetközi Triatlon Szövetség (International Triathlon Union) 30 tagországgal, első elnöke Les McDonald volt. Jelenlegi székhelye Vancouverben van, tagországainak száma meghaladja a 120-at. 1989. augusztus 6-án rendezték az első triatlon-világbajnokságot, 600 résztvevővel, olimpiai távon. 2000-ben debütált a sportág az olimpiai játékokon Sydney-ben, 48 női és 52 férfi indulóval.

Miért a triatlon?

A triatlon az állóképességet fejlesztő, fantasztikus sport, amely az úszást, a biciklizést és a futást kombinálja egyetlen lenyűgöző versenyszámmá. A legáltalánosabb távolság az olimpiai táv: ennek első része 1500 méter úszás, amelyet 40 km-es biciklizés követ, végül egy látványos 10 km-es futás zár le. Emellett létezik még a sprinttáv, a hosszútáv, a téli triatlon, a tereptriatlon és egyéb versenyszámok, amelyeket a Nemzetközi Triatlon Szövetség (ITU) szervezőtestülete kezel. A triatlon jelenleg a leggyorsabban növekvő olimpiai sportág, több mint 2,5 millió aktív triatlonossal a világon, és egyre sebesebben válik az egészséges életstílust nyújtó sportok legjobb példájává.

A triatlon nem csupán egy népszerű olimpiai sportág – az ITU szervezi a Triatlon VB-sorozatot, a világkupákat, a kontinentális bajnokságokat, a paratriatlon futamokat és a multisport fesztivált, illetve számos egyéb versenyt a világ körül, amelyek egész évben folyamatosan lebonyolításra kerülnek.
A triatlon egy fi atalos, dinamikus és modern sportág. Atlétáink a versenyszellem és az emberi kitartás alapvető megtestesítői – hősök, akik kitolják az atletikus képességek határait, és évről évre többet érnek el. A triatlon feltölti azokat, akik részt vesznek benne, igazi közösségeket kovácsol, ezzel gazdagítva az atléták életét a sportok világában.

A triatlon dinamikus, növekvő, fejlődő és egészséges életforma.

Ez a sport nem csupán az életstílust határozza meg, de egy olyan széles és dinamikus elem is, amelyre a szellemi keménységet is építeni lehet, és a résztvevőket hihetetlen büszkeség tölti el, amikor túllépnek a fizikai és mentális nehézségeken.

Az egyéb profi sportokkal ellentétben, ahol a nemek közti egyensúly a férfi versenyzők felé tolódik, az ITU büszke arra, hogy a nemek közötti egyenlőség teljesítése tekintetében vezető helyen szerepel a versenyszervezők között. Egyenlő pénzjutalmat kínál a férfiaknak és a nőknek, akiknek egyforma pályán, ugyanolyan hosszat kell teljesíteni, és a két nem atlétái megegyező médiaközvetítést kapnak, így a triatlon méltán a nemek közötti egyenlőség sportága.

A triatlon az ambiciózus, küzdő szellemű és profi emberek sportja, akik a végső kihívásokat, a sportos életmódot és a részvétel nyújtotta büszkeséget keresik, amelyeket egy vezető sportág adhat az egészségesebb életstílus elérése érdekében.

MARISOL CASADO

NEMZETKÖZI TRIATLON SZÖVETSÉG ELNÖKE

Így tudsz beleváGni:

Érdekel mi szükséges ahhoz, hogy  belevágj ebbe a sportágba? 

Mi összegyűjtöttük neked, hogy mi kell hozzá és azt is, hogy hol találod az ezzel a sportággal foglalkozó klubokat. 

Ismerkedj meg jobban a triatloznal

hírek