úszás

A sportág bemutatása

Az úszóversenyeken előfutamokat, középfutamokat és döntőket rendeznek, ahol a döntőkben rajthoz állt legjobb nyolc versenyző közül az nyer, aki az adott távot a legrövidebb idő alatt teljesíti, a Nemzetközi Úszószövetség (FINA*) által meghatározott szabályok szerint.

A sportágban kizárólag az időmérő berendezés alapján elért teljesítményekkel lehet győztest és helyezetteket hirdetni. A versenymedence 50 × 25 vagy 25 × 25 méteres lehet.

Története

Az úszás tevékenysége valószínűleg egyidős az emberiséggel. Több ókori maradvány is van, mely jelzi, hogy régen is kedvelt szabadidős tevékenység volt. Az ókori görögöknél az úszás az emberi műveltség fokmérője volt. Közéleti tevékenységet nem vállalhatott az, aki nem tudott úszni. Annak ellenére, hogy az újkori olimpiákat nem tudnánk elképzelni úszósport nélkül, a görög olimpiákon nem volt ilyen versenyszám. A rómaiak az egész birodalomban hatalmas csőhálózatokat építettek ki, hogy hódolhassanak fürdőszenvedélyüknek. Úszással kapcsolatos utalásokat a Bibliában is találhatunk. A középkori Európában a fürdés és az úszás erkölcstelen dolognak számított. Csak a 17. századtól vált ismét elfogadottá. Napóleon seregében a kiképzés részévé vált. A katonáknak ruhában, fegyverrel a kézben kellett csendben úszni. Az úszás technikáját először egy Nicolaus Winmann nevű nyelvész foglalta könyvbe („Der Schwimmer oder ein Zwiegespräch über die Schwimmkunst” címen) 1538-ban.

A versenyúszás 1800 körül kezdett elterjedni. 1837-ben alapították az első német úszó- klubot. Az első újkori olimpiától kezdve vannak úszószámok. 1908-ban alapították meg az úszók nemzetközi szervezetét, a FINA-t (Federation Internationale de Natation de Amateur).

Miért az úszás?

A nemzetközi szövetségünk nagyon büszke arra, hogy hat látványos vízi sportág irányító testülete – úszás, vízilabda, műugrás, szinkronúszás, nyílt vízi úszás és toronyugrás. A vízi sportok manapság a siker márkái, és a FINA-t jogosan tartják az olimpiai program egyik pillérének – nagy csillagjaink vannak, akik szuper teljesítményeket nyújtanak, és elbűvölik a nézőket és a tévénézőket a kimagasló sporteseményeken.

A FINA legjelesebb látványossága, a világbajnokság (minden pá ratlan évben szervezik meg), az egyik legfontosabb sportverseny a bolygón, amit tévénézők százmilliói néznek meg mind az öt kontinensen. A sportágunk népszerűsége és a 208 nemzeti szövetségből származó elkötelezett sportolók,edzők és tisztségviselők a szilárd bizonyítékai annak, hogy a FINA elkötelezetten fejleszti a vízi sportágakat világszerte.

Ezen a sikeres forgatókönyvön belül kétségtelenül az úszás globális szinten az egyik legnézettebb sportág. Az olyan legendák, mint Michael Phelps – a minden idők legsikeresebb olimpikonja 28 éremmel – egy igazi inspiráció a fiatalok számára, és példakép mindazoknak, akik kimagasló teljesítményeket céloznak meg.

De a versenyszempontokon kívül nem feledkezhetünk meg arról sem, hogy az úszás talán az egyetlen olyan sport, ami életek megmentésére is képes. Annak a létfontosságú képességnek, hogy kényelmesen érezzük magunkat a vízben, rajta kellene lennie gyermekeink alapvető képzési programján. A FINA az utóbbi pár évben kifejlesztett egy olyan programot, melynek célja az volt, hogy erősítse ezt a filozófi át – az „Úszás mindenkinek, az úszás minden programra”.

Amint látod, a FINA mindig azt nézi, hogyan járulhat hozzá egy jobb és békésebb világhoz, ahol egy egészséges életmód valóság lehet. Ahogy a FINA mottója mondja: „A víz a mi világunk”, tegyük a közös alkotóelemünkké!

DR. JULIO C. MAGLIONE

NEMZETKÖZI ÚSZÓSZÖVETSÉG ELNÖKE

Így tudsz beleváGni:

Érdekel mi szükséges ahhoz, hogy  belevágj ebbe a sportágba? 

Mi összegyűjtöttük neked, hogy mi kell hozzá és azt is, hogy hol találod az ezzel a sportággal foglalkozó klubokat. 

Ismerkedj meg jobban az úszással

hírek