VITORLÁZÁS

A sportág bemutatása

A vitorlázásban a versenyző alapvető feladata az, hogy a szél irányát és erősségét felhasználva eljuttassa hajóját egyik pontból a másikba. Kétféle versenyt szoktak rendezni: túraversenyt és pályaversenyt. Míg az előbbinél megadott pontok érintésével kell a rajt és a cél közötti útvonalat teljesíteni, az utóbbinál a szél irányától függően egy előre kijelölt pályán kell a bójákat krajcban vagy hátszélben megkerülni. A sportág számtalan lehetőséget nyújt arra is, hogy mekkora hajóval és hány fővel teljesítsék a versenyeket. A legfi atalabbak az egyszemélyes optimist hajókban

kezdik az ismerkedést a sporttal, de innentől kezdve igen széles a választék a hajóosztályokban. Az olimpiai játékokon 10 hajóosztályban versenyeznek a résztvevők, de ezeken kívül számtalan más egyéb osztályban is lehet versenyezni; népszerűek például az ún. trapézos nagyhajók, azaz liberák is, ahol a legénység a víz felett lógva próbálja meg kiegyensúlyozni a megdőlt hajótestet.

Története

A vitorlás hajók a tavak és tengerek fejedelmei: a ragyogást, az ünnepélyességet, a kecsességet testesítik meg. Szünet nélkül viaskodnak a széllel, azzal az elemmel, ami valójában életre kelti őket. A vitorlázás azóta része az emberiség történetének, amióta az első civilizációk megépítették a hajóikat. Kezdetben az egyiptomiak és a föníciaiak használták áruszállításra a nagy testű vízi járműveket, de hamarosan elkezdődött a sportcélú használatuk is.

A sportág először 1900-ban jelent meg az újkori olimpiai játékok között, így ez az egyik „legöregebb” sportág az olimpiai mozgalomban.

A nemzetközi szövetség (World Sailing – WS, korábban International Yacht Racing Union és International Sailing Federation / Nemzetközi Jachtverseny Egyesület és Nemzetközi Vitorlásszövetség) 1907-ben szerveződött meg, jelenleg 145 tagországot és több millió vitorlázót számlál világszerte.

Miért a vitorlázás?

A Nemzetközi Vitorlás Szövetség elnökeként megtiszteltetés számomra megosztani az olvasókkal e sport történetét, és bemutatni a jövőbeli izgalmas kezdeményezéseinket. A vitorlázás gyö nyörű sport, hosszú és eredményes története van a nyári olimpiai játékokon, és már az 1896-ban megrendezett első olimpián is szerepelt. A vitorlázók több mint egy évszázada képviselnek olyan olimpiai értékeket és ideálokat, mellyel nem csupán sportolók új generációit inspirálták, de elkötelezett és szenvedélyes szurkológárdákat is létrehoztak világszerte.

A vitorlázás egy életre szóló sport, és mi a Nemzetközi Vitorlás Szövetségnél teljes szívvel támogatjuk a sportág fejlődését és növekedését a világ minden táján, ezzel biztosítva annak hosszú és fenntartható jövőjét. Az új programkezdeményezések által célunk egyre több fiatallal megismertetni a sportágat, hogy a régóta meglévő versenyzőink megkapják a szükséges támogatásokat céljaik eléréséhez, és világszerte kapcsolatba lépjenek a szabadidős vitorlázókkal és szurkolókkal. Viszont az óceánok őrzőiként elköteleztük magunkat a világ vizeinek védelme és a környezetünk megóvása mellett, amellyel jól haladunk.

Rio de Janeiro partjaitól kezdve – ahol a vitorlázók a Megváltó Krisztus figyelő tekintete alatt versenyeznek – Tokióig és a lenyűgöző Fuji-hegyig, a vitorlázás az anyatermészet szívének legikonikusabb látványt nyújtó sportja. Az elkövetkező években a Nemzetközi Vitorlás Szövetség a lehetőségek kiaknázására fog törekedni a környezet és a technológia közötti kötelék harmonizálása céljából annak érdekében, hogy 2020-ra szurkolók millióit hozza közelebb a vitorlázáshoz.

Szeretnénk megosztani sportágunkat a világgal – találkozzunk Tokióban 2020-ban!

KIM ANDERSEN

NEMZETKÖZI VITORLÁSSZÖVETSÉG ELNÖKE

Így tudsz beleváGni:

Érdekel mi szükséges ahhoz, hogy  belevágj ebbe a sportágba? 

Mi összegyűjtöttük neked, hogy mi kell hozzá és azt is, hogy hol találod az ezzel a sportággal foglalkozó klubokat. 

Ismerkedj meg jobban a vitorlázással

hírek