VÍVÁS

A sportág bemutatása

A vívás sportágban két versenyző küzd meg egymással különböző típusú fegyverekkel: a tőrrel, a karddal vagy a párbajtőrrel. A résztvevők célja a szükséges számú találatszám (5, 15 találat, tus) elérése, amilyen hamar lehetséges, ezzel megnyerve az asszót, vagy az idő lejárta előtt több pontot elérni, mint az ellenfele.

Számos más sportághoz hasonlóan a vívás is katonai tevékenységből, a harcokra való felkészülésből fejlődött ki. A három fegyvernem szabályait a Nemzetközi Vívószövetség határozta meg.

Tőr: Ez a fegyver 110 cm hosszú, ebből 90 cm a rugalmas penge, melynek végén egy rugós érzékelő található. Az érzékelő minimális érzékenysége 500 gramm, azaz legalább ekkora súly esetén ad le jelzést. Csak a felsőtestet ért találatok érvényesek – a karok és a fej (melyet sisak véd) kivételével. 

A tőrözők fémszálakkal átszőtt mellényt viselnek, ez zárja az áramkört (amikor a tőr végén a gomb megnyomódik), ha találatot kapnak. Ilyenkor a piros vagy zöld lámpa kigyullad, ezzel jelezve az érvényes pontot.

A tőr vívónemben nincsen együttes találat, mivel különbséget tesznek a támadó és a védekező között.

Párbajtőr: A párbajtőr a tőrhöz hasonló, viszont annál nehezebb fegyver. Az egész test felület (a karokkal és a fejjel együtt) is érvényes találati felület. A penge végén szintén rugós érzékelő található, ami 750 grammnál nagyobb nyomás esetén találatot jelez. Mivel a párbaj tőrben nem kell elnyerni „a támadás jogát”, létezik együttes találat, amennyiben azt a két versenyző 1/25 másodpercen belül adja le. A markolat opcionálisan kiválasztható.

Kard: A tőrrel és párbajtőrrel ellentétben, a kard esetén a penge csúcsával és élével is lehet érvényes találatot elérni, de általában a penge élével érhető el a tus. Ebben a vívásnemben az érvényes találati felület a teljes felsőtest a csípővonaltól felfelé, ide értve a karokat (a kezek nélkül) és a fejet is. Érvényes találatot támadásból, védésvisszavágásból vagy tempóvágásból lehet szerezni. Az elhárított tus és a találati területen kívülre adott tus esetén a versenyző nem szerez pontot.

Története

A játékos kedvű emberek mindig is hajlamosak voltak az eredeti felhasználási céltól eltérően használni a hagyományos eszközöket. Az általuk kitalált játékokban használták fel ezeket az eszközöket. A gyilkolásra kifejlesztett fegyverek jelentős mértékben megváltoztak használat során. Így a kard őse a hajlított pengéjű kard volt, a tőr az egyenes pengéjű vívótőrből fejlődött ki, míg a modern párbajtőr elődje a könnyű és rugalmas fl euret-tőr volt. A sportág a Reneszánszéra végén fejlődött ki, amikor a nehéz fegyverzetet kezdték felváltani a könnyebb és hatékonyabb fegyverek, és ennek megfelelően fejlődtek a védőruházatok (mellvért, arcmaszk) is.

A következő évszázadokban a vívás központja Olaszország, főként Bologna városa volt.
Az első könyv, mely hitelesen ír a vívásról 1553-ból származik, szerzője Camillo Agrippa. A Trattato de Sciencia d’Armee* című mű egyfajta harcművészetként mutatja be a vívást, és összefoglalja a kor tudását a támadáshoz és védekezéshez szükséges mozdulatokról. A 17. és 18. században a sportolás elkezdett terjedni Európában, ezzel a vívást is egyre többen ismerték meg. A párbajozás kultusza leegyszerűsítette a fegyverek és ruházatok folyamatos fejlesztését. A kor újítói a franciák voltak. Először Charles Besnard írta le a versenyszerű vívást a párbajozásról szóló könyvében. Lejegyezte, hogy ezek a párbajok nem az egyik vívó halálával végződtek. A cél az ellenfél legyőzése volt a vívófegyver használatával. A XIV. Lajos francia király által feltalált seneschal egy bőrből készült fejvédő volt – ez nagyon fontos innovációt jelentett. Ezt követte a 18. század végén a fém rácsot tartalmazó sisak.

A modern vágófegyvert, a ma használt kardot olasz vívómesterek tették ismertté. Giuseppe Radaelli nem a csuklójával mozgatta a könnyebb kardot, hanem a könyökével, rögzített csukló mellett. Tehát a penge tulajdonképpen a kar meghosszabbításává vált. Iskolája, a Scuola Magistrale, és az ott tanuló mesterek később elterjesztették ezt a módszert.

Miért a vívás?

A vívás egyedülállóan ötvözi a gazdag történelmi örökséget az atletikus versenysportágak dinamikus jelenével és jövőjével. A játékosoknak szemtől szemben kell megküzdeniük egy harcművészeti ágban, amely tiszteletben tartja a nemes erényeket, ugyanakkor harcos szellemet és jól karbantartott elmét és testet igényel. A modern kori Olimpiai Játékok egyik megnyitó eseménye szinte tökéletesen megtestesíti az olimpiai szellemet, és maximálisan kiemeli a barátság, szolidaritás és becsületes játék elveit.

Az olimpiai vívás három fegyverneme – a tőr, a párbajtőr és a kard –, lehetővé teszi, hogy az atléták a vívás azon speciális ágát gyakorolják, amely leginkább illik a saját személyiségükhöz és fi zikai állapotukhoz. Minden esetben eredeti gondolkodásmódra van szükség egyfajta „másodszándékkal”, és a sakkozáshoz hasonló mentalitással ahhoz, hogy a versenyző sikeres legyen a páston. Ez a hagyományos sportok remek alternatíváját kínálja a főbb sportokat űző atlétáknak, és akár a legfélénkebb és zárkózott egyénekből is képes kihozni az atlétát. Lehetővé teszi a kreatív gondolkodás, kinesztetikai készség és küzdőszellem lenyűgöző megjelenítését a versenyzők hihetetlenül vegyes csoportjában.

Míg a vívás a múlt sportja, a jelenben is megállja a helyét, mivel igazán nagy hagyományokkal rendelkezik, és szerkezete izgalmas és kortárs „X-játékokhoz” hasonló versenyzési élményt nyújt. Melyik nyolcéves nem mosolyogna azonnal, ha a kezébe adnánk egy kardot? A kard erőteljesen él a modern kultúrában és médiában, legyen szó a Jedi fénykardokról, Zorro tőréről vagy d’Artagnan pengéjéről.

A Nemzetközi Vívószövetség határozottan elkötelezte magát a sport vonzerejének növelésére a különböző korú, nemű, örökségű, származású és kultúrájú emberek között a világ minden táján, egészséges ritmusban növekedve igyekszik elérni az új, buzgó vívókat lényegében a világon mindenhol. Épp ezért a vívás továbbra is dolgozik a fejlődésen, a részletek finomításán és a megújuláson, hogy lépést tartson a folyamatosan változó trendekkel és a világ sportágai iránti érdeklődéssel.

A vívás egyedi. A vívás mindenkinek szól. A vívás az élet.
Ez a vívás.

ALISER USZMANOV

NEMZETKÖZI VÍVÓSZÖVETSÉG ELNÖKE

Így tudsz beleváGni:

Érdekel mi szükséges ahhoz, hogy  belevágj ebbe a sportágba? 

Mi összegyűjtöttük neked, hogy mi kell hozzá és azt is, hogy hol találod az ezzel a sportággal foglalkozó klubokat. 

Ismerkedj meg jobban a vívással

hírek